Laholmspartiets och Bertil Johanssons motion om att förbjuda tiggeri på alla offentliga platser i Laholms kommun fick kalla handen.

Laholmspartiets och Bertil Johanssons motion om att förbjuda tiggeri på alla offentliga platser i Laholms kommun fick kalla handen. Foto: Adobe Stock

KS-nej till Laholmspartiets tiggerimotion

Bertil Johansson tar ärendet till högsta instans om det krävs

LAHOLM. Laholmspartiet vill införa ett förbud mot tiggeri på offentlig plats i Laholms kommun. När ärendet togs upp i kommunstyrelsen blev det stopp direkt. Bertil Johansson (LP) reserverade sig mot beslutet och lovar nu att driva ärendet juridiskt så långt det går. Anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna inte ställde sig bakom motionen trots att partiet i åratal arbetat för ett förbud.

Av
Rickard Gustafsson

I december 2018 lämnade Laholmspartiet in en motion där Bertil Johansson föreslog kommunfullmäktige att besluta om att i de lokala ordningsföreskrifterna införa ett förbud mot tiggeri på offentlig plats inom Laholms kommun.

– Tiggeri är ett led i den grova organiserade brottsligheten. Stoppar vi det här så förhindrar vi kriminell verksamhet och gäng från Östeuropa som kommer hit. I grunden är det människohandel det handlar om, menar Bertil Johansson (LP).

När frågan kom upp på kommunstyrelsens dagordning var ingen annan politiker eller parti intresserad av att slå följe med Laholmspartiet. Redan i kommunstyrelsens ledningsutskott fick motionen tummen ner och resultatet blev det samma i kommunstyrelsen.

– Johansson reserverade sig, ingen annan. Det var kanske lite förvånande att ingen annan hängde på, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Det är inte första gången ett förbud mot tiggeri behandlats av fullmäktige. Under mandatperioden 2014–2018 avslogs dem inte mindre än två gånger. Sverigedemokraterna lade fram ett liknande förslag 2015 men då röstade Bertil Johansson nej.

Hösten 2017 lade Johansson själv fram en motion om tiggeriförbud – med förklaringen att han 2015 hade för lite kunskap om att företeelsen ingår i östeuropeisk organiserad brottslighet. Även den gången ställde sig SD bakom tiggeriförbudet.

Att SD nu inte backar upp motionen förvånar Bertil Johansson som enligt egen utsago har stöttning av Sverigedemokraterna.

– SD säger att de kommer stötta mig i fullmäktige, men de reserverade sig inte mot avslaget i ks. Mycket märkligt agerande, men jag bryr mig inte om det utan kör på.

Att vi inte reserverade oss var ett olycksfall i arbetet.

Sverigedemokraterna, både lokalt och nationellt, har i åratal varit tydliga med att vilja införa tiggeriförbud. På partiets hemsida står det: ”Vi ser det som en nödvändighet att slå till mot inkomstkällan för människohandlarna genom att förbjuda tiggeriet”.

SD:s ordförande i Laholm, Peter Berndtsson, säger att man i grunden står bakom motionen och förtydligar partiets ställningstagande i kommunstyrelsen.

– Att vi inte reserverade oss var ett olycksfall i arbetet. Anledningen till att den stoppades var att man bättre måste precisera vilka platser rent geografiskt som tiggeriförbudet ska gälla. Själva ”att”-satsen i motionen måste formuleras om för att eliminera möjligheten att den inte går igenom, säger han till LT.

– Det här är en fråga vi drivit tidigare och vi har inte bytt ståndpunkt men det går att driva frågan på en mer framkomlig väg. Blir Laholmspartiets motion stoppad finns det andra möjligheter.

Var fjärde svensk kommun vill stoppa tiggeriet och jag kommer att dra detta i alla instanser som är möjliga.

För trots en överväldigande majoritet emot sig tänker Bertil Johansson fortsätta kämpa för motionen.

– Var fjärde svensk kommun vill stoppa tiggeriet och jag kommer att dra detta i alla instanser som är möjliga, säger han och hänvisar till ett uppmärksammat domslut i Högsta Förvaltningsdomstolen i fjol som gav Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri.

Han säger till LT att han räknar med att motionen blir nedröstad i fullmäktige – men att det inte spelar någon roll.

– Så fort ärendet varit i fullmäktige går jag vidare till förvaltningsrätten. Folk ute i bygderna vill inte ha tiggeri, avslutar Bertil Johansson.

Publicerad 16 May 2019 00:00