Laholms golfklubbs klubbchef, Jyrki Välimäki, är mycket glad över att Allmänna Arvsfonden beviljat drygt 3,1 miljoner kronor i bidrag till bygget av en tillgänglighetsanpassad äventyrsbana. Banan kommer att vara placerad mellan klubbhus, drivingrange och parkering – det vill säga bakom klubbchefens rygg.

Laholms golfklubbs klubbchef, Jyrki Välimäki, är mycket glad över att Allmänna Arvsfonden beviljat drygt 3,1 miljoner kronor i bidrag till bygget av en tillgänglighetsanpassad äventyrsbana. Banan kommer att vara placerad mellan klubbhus, drivingrange och parkering – det vill säga bakom klubbchefens rygg. Foto: Rickard Gustafsson

Laholms GK får miljonbidrag av Arvsfonden

3,1 miljoner skapar grundplåt för tillgänglighetsanpassad golfbana

VÅXTORP. Det jublas stort på Laholms golfklubb. Anledningen till jublet är ett miljonregn i form av ett bidrag på drygt 3,1 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden, öronmärkta för nybygge av en tillgänglighetsanpassad äventyrsbana. Det innebär att 60 procent av projektbudgeten är i hamn.

Av
Rickard Gustafsson

Miljonbidraget från Allmänna Arvsfonden kommer som en fin present för Laholms Golfklubb som satsar stenhårt på att omvandla banområdet till en multiarena. Nyligen invigde man Hallands första footgolfbana och nu kan klubben snart sätta spaden i marken för sin planerade äventyrsbana.

– Man hoppas alltid, men att få så mycket pengar är överväldigande. Helt fantastiskt, jublar Jyrki Välimäki, klubbchef på Laholms golfklubb.

Den nya äventyrsbanan, som väntas stå klar 2021–2022, är budgeterad till 5,5 miljoner kronor och med bidraget från Arvsfonden samt 300 000 kr från lokala företag är finansieringen i hamn till 60 procent.

– I och med att Arvsfonden visar att de tror på det här blir det lättare för oss att söka pengar på andra ställen, säger Jyrki Välimäki som tror och hoppas att hela projektet kommer kunna finansieras utan att klubben själva behöver gå in med egna medel.

Målet är att ha 200 nya ungdomar i verksamhet två år efter att banan är färdig.

Äventyrsbanan kommer att bli en tillgänglighetsanpassad bana dit klubben hoppas locka barn, unga och funktionshindrade. Att spela på banan kräver inga förkunskaper eller ”grönt kort” och är ett steg att locka fler människor in i golfens värld.

De nio hålen, 30–70 meter långa, kommer att placeras på området mellan klubbhus, drivingrange och parkeringen och byggstart väntas ske till hösten.

– Det är svårt för barn och ungdomar att spela de långa hålen och den här satsningen binder ihop vår anläggning. Målet är att ha 200 nya ungdomar i verksamhet två år efter att banan är färdig, säger Jyrki Välimäki och medger att målet är högt uppsatt med tanke på de 70 ungdomar som finns i dagens verksamhet.

Samtidigt har arbetet med att förnya 18-hålsbanan, Vallen, påbörjats. Samtliga bunkrar kommer att göras om under en flerårsperiod. En statushöjning som kostar mycket pengar men som ses som en god investering för framtiden.

Styrelsebeslut finns också om att renovera klubbhuset från slutet av 1970-talet eller bygga helt nytt. Någon tidsplan för det bygget är ännu inte definitivt satt.

– I framtiden kommer vi att ha en klubb och anläggning med väldigt attraktivt utbud, säger Jyrki Välimäki.

Publicerad 11 June 2019 11:30