Sofie Leandersson, Ida Swahn, Linus Björk, Fanny Eriksson, Amanda Asplid och Edvin Andersson med sina goodiebags från banken.

Sofie Leandersson, Ida Swahn, Linus Björk, Fanny Eriksson, Amanda Asplid och Edvin Andersson med sina goodiebags från banken. Foto: Johan W Jönsson

Belönades för sin avhållsamhet

Nior uppmuntrades för en sund livsstil

LAHOLM.

I sjuan fick de elever som ville skriva på ett kontrakt där de förband sig att avstå från alkohol, nikotin och droger. Tre år senare är de i mål och nu har sex av dem prisats extra. – Det här handlar om vårt samhällsengagemang. En sund livsstil är också viktigt för att lyckas i livet, säger Christel Alm från Laholms Sparbank, som ligger bakom projektet.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Banken startade ”Smart livsstil” för fyra år sedan. Det innebär att eleverna födda 2003 är den andra årskullen som genomför programmet.

Bland dem som skrev på det ursprungliga kontraktet fullföljde 75 procent av eleverna hela vägen in i mål.

– Det kan ju vara av olika anledningar man väljer att inte fullfölja. 100 elever i kommunen valde att vara med i den här årskullen, berättar Christel Alm.

Under året har banken ordnat med både bio och bowling som en liten extra uppmuntran på vägen.

När kontraktet är fullgjort får eleverna bedyra på heder och samvete att de hållit vad de lovat.

– De får också svara på frågor om ekonomi och livsstil. Svarar man rätt och har tur kommer man hit, säger Alm.

Sex elever lottades fram och bland de sex lottades ytterligare två fram som fick bidrag till körkort. Övriga fyra elever fick en goodiebag från banken.

– De två som vann har inte bara svarat rätt på frågorna. De har haft tur två gånger om också, säger Alm.

De lyckliga blev Linus Björk från Våxtorp och Amanda Asplid från Lilla Tjärby.

– Det har varit lätt att avstå. Det är faktiskt inte någon som försökt locka mig, och jag själv har inte varit intresserad ändå, säger Linus Björk.

– Detta är en trevlig belöning för att man lyckats, fortsätter han.

Övriga elever som gick till ”final” i Smart livsstil var: Sofie Leandersson, Laholm, Ida Swahn Håkansson, Mellbystrand, Fanny Eriksson, Skottorp och Edvin Andersson, Veinge.

– Även om ganska många andra både dricker och röker tycker jag att det har varit ganska lätt att följa kontraktet, säger Edvin Andersson.

Publicerad 13 June 2019 08:37