Den nästan meterhöga förgyllda gipsbysten av Gudrun Brost, skapad av konstnären Eskil Öhrström, ställs ut på Veinge hembygdsmuseum till Kerstin Peterssons och Veinge hembygdsförenings stora glädje.

Den nästan meterhöga förgyllda gipsbysten av Gudrun Brost, skapad av konstnären Eskil Öhrström, ställs ut på Veinge hembygdsmuseum till Kerstin Peterssons och Veinge hembygdsförenings stora glädje. Foto: Rickard Gustafsson

Brost-utställning under midsommarfirande i Veinge

Mycket att titta på i Veinge hembygdsförenings hembygdsmuseum

VEINGE. En utställning om skådespelerskan och revyprimadonnan Gudrun Brost och hennes son Johannes blir det stora dragplåstret under Veinge hembygdsförenings festligheter på midsommardagen. En hemvändardag som väntas locka hundratals besökare.

Av
Rickard Gustafsson

I åratal har midsommardagsfirandet vid hembygdsgården i Veinge by tilldragit sig stort intresse. I år har hembygdsföreningen laddat på lite extra med en endagsutställning i stjärnglans.

Veingedottern och skådespelerskan Gudrun Brost tillägnas en utställning där föreningen fått ta del av foton och tidningsurklipp från både hennes och sonen Johannes liv och karriärer.

Många av utställningsobjekten har skänkts av Johannes Brosts livskamrat My Jacobson där Roy Karlsson på föreningen Gamla Laholm spelat en viktig roll, berättar Kerstin Petersson i Veinge hembygdsförening.

– Att vi fått den stora äran att få Gudrun Brost tillbaka hit till Veinge känns helt fantastiskt. Både Gudrun och hennes son vilar ju här på kyrkogården, säger Kerstin.

Skådespelerskan Gudrun Brost växte upp i Veinge där hennes föräldrar drev ett gästgiveri. Den mycket skickliga och vackra skådespelerskan fick en mycket lång film- och tv-karriär och iklädde sig dussintals roller på filmduken under 50 års tid.

Skådespelerskan Gudrun Brost växte upp i Veinge där hennes föräldrar drev ett gästgiveri. Den mycket skickliga och vackra skådespelerskan fick en mycket lång film- och tv-karriär och iklädde sig dussintals roller på filmduken under 50 års tid. Foto: Rickard Gustafsson

I utställningsmaterialet finns bland annat ett foto av Gudrun Brosts debut, en teateruppsättning i Ramshall från 1923. Därefter kan man följa hennes 50-åriga karriär i bilder, via tiden som revyprimadonna på Laholms teater (1933–35) och skådespelerska i Ingmar Bergman-filmen ”Sjunde inseglet” till hennes sista framträdanden i mitten på 1980-talet.

Utställningens höjdpunkt är en förgylld gipsbyst av Brost skapad av den kände konstnären Edvin Öhrström, som bland annat är känd för glasobelisken ”Kristallvertikalaccent” som står placerad på Sergels torg i Stockholm.

– Att vi skulle få tillgång till det här materialet kom som en överraskning för oss och inget vi planerat men vi kände att det var en självklarhet att göra en utställning, säger Kerstin Petersson.

Under midsommardagen i Veinge by visar Veinge hembygdsförening bland annat en utställning av veteranmopeder. Från vänster: Irene Gunnarsson, Öringe, Ulla Nilsson, Lilla Tjärby, Gert Bengtsson, Skogaby och Kerstin Petersson, Veinge by.

Under midsommardagen i Veinge by visar Veinge hembygdsförening bland annat en utställning av veteranmopeder. Från vänster: Irene Gunnarsson, Öringe, Ulla Nilsson, Lilla Tjärby, Gert Bengtsson, Skogaby och Kerstin Petersson, Veinge by. Foto: Rickard Gustafsson

Under midsommardagen bjuds det på fler utställningar. Ett stort antal veteranmopeder kommer att visas, ångmaskiner och även en fotoutställning om lantbruket i Kårarp med bilder tagna av den lokale fotografen Inge Svensson. Men det finns också ett helt utställningsrum, eller en halv lada, med bonader, handdukar och tvättpåsar – alla med broderade visdomsord.

– Det är tänkvärda ord och uttryck som sytts och broderats i södra Halland från 1850-talet och framåt. Det är ingen som syr sånt här nuförtiden, säger Irene Gunnarsson.

Irene Gunnarsson och Ulla Nilsson framför fyra bonader med broderade visdomsord i en av de många utställningslokalerna.

Irene Gunnarsson och Ulla Nilsson framför fyra bonader med broderade visdomsord i en av de många utställningslokalerna. Foto: Rickard Gustafsson

Förutom alla utställningar blir det självklart också kaffeservering och dans kring midsommarstången vid Hembygdsgården efter att Kristina och Bengt Oscarsson underhållit besökarna under en musikgudstjänst i Veinge kyrka.

– Det här är en riktig hemvändardag. Det brukar vara många som kommer och vi räknar med 400 besökare, säger Ulla Nilsson.

Ingemar Nilsson i full fart med att demonstrera ångmaskinen som kommer att vissla under midsommardagen i Veinge.

Ingemar Nilsson i full fart med att demonstrera ångmaskinen som kommer att vissla under midsommardagen i Veinge. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 14 June 2019 00:00