Initiativtagarna till utställningen

Initiativtagarna till utställningen "Laholmare förr och nu": Nils Danred och Christian Wahl framför rådhuset. Foto: Johan W Jönsson

Nu öppnar ”Laholmare förr och nu” på rådhuset

Föreningen Gamla Laholm ställer ut

LAHOLM.

Under tisdagen öppnar utställningen ”Laholmare förr och nu” i rådhuset på Stortorget. Redan under måndagen var det förhandsvisning för dem som jobbat med utställningen samt för de som är omskrivna. Ättlingar och anhöriga till laholmsprofilerna som gått bort fanns också på plats. Tillsammans med Laholms Tidnings utsände, såklart.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Rådhusets nedervåning är välfylld med porträtt av framträdande laholmare. 35 profiler porträtteras i text och bild. Det finns också saker från flera av laholmarnas karriärer och liv.

– Det är människorna som gör staden, säger Christian Wahl från Gamla Laholm, samtidigt som han visar runt i rådhuset.

Tillsammans med Nils Danred är han initiativtagare till utställningen. Förra året ställde föreningen Gamla Laholm ut på Galleri Smedjegatan. Då porträtterades 46 laholmare. Nu är det 35 nya profiler som får ta plats på väggarna och i montrar på rådhuset.

– Vi har fått tips på vissa namn. Men jag Nisse (Danred), Lars-Hugo (Larsson), Tommy (Paulison) med flera som jobbat med det här vet ju lite själva om Laholm också, säger Wahl och skrattar.

Tommy Paulison framför sina porträtt om golfaren Fredrik Andersson Hed och kanoniären Lars-Erik

Tommy Paulison framför sina porträtt om golfaren Fredrik Andersson Hed och kanoniären Lars-Erik "Svängsta" Larsson. Foto: Johan W Jönsson

– Ifjol hade vi 46 namn. Men trots att vi hade en större lokal då kändes det nästan lite övermäktigt för dem som besökte utställningen. 35 är mer lagom även om det nog kräver att man kommer ett par gånger för att få in allt, säger Nils Danred.

Tommy Paulison är glad över utställningen.

– Det var roligt ifjol men jag vet i tusan om det inte är ännu roligare i år. Att vi är i rådhuset har verkligen blivit ett lyft för oss. Det är en fin lokal och den ligger bra till mitt i stan, säger han.

Roy Karlsson och Nils Danred talade helt kort om utställningen på förhandsvisningen.

Roy Karlsson och Nils Danred talade helt kort om utställningen på förhandsvisningen. Foto: Johan W Jönsson

Föreningen Gamla Laholms ordförande Roy Karlsson samt Nils Danred talade kort och passade på att tacka dem som arbetat med utställningen samt dem som berättat om sina liv eller om sina släktingars liv.

Bland laholmarna som är porträtterade i rådhuset finns Gudrun och Johannes Brost, Yngve Nilsson, urmakare Alfred Lindström, Arne Hammar, kultur- och idrottsprofilen Alf Göransson, skådespelerskan Karin Bertling och Lars-Erik ”Svängsta” Larsson.

– Det är så fint! Det känns jättekul och lite speciellt, säger Laila Adele, en annan av de porträtterade.

– Ja, lite smickrande är det allt, säger före detta ambassadören Sven-Olof ”Sop” Pettersson, vars historia också finns på väggen i rådhuset.

Laila Adele framför sin monter på

Laila Adele framför sin monter på "Laholmare förr och nu". Foto: Johan W Jönsson

Utställningen har öppet hela sommaren. Tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 13-19 och lördagar 10-13.

Tack vare bidrag från Laholms Sparbank tas ingen entréavgift.

Under sommaren anordnas föreläsningar, konserter och vandringar som kan kopplas till utställningen som har öppet fram till den siste augusti.

Redan nu kan Gamla Laholm hinta om att det blir en tredje omgång med Laholmare förr och nu nästa år.

Publicerad 25 June 2019 16:00