Anna Persson Stugufors flyttar in sitt sadelmakeri på Laholms RF:s anläggning i Nedre Ahla. Foto: Johan W Jönsson

Anna Persson Stugufors flyttar in sitt sadelmakeri på Laholms RF:s anläggning i Nedre Ahla. Foto: Johan W Jönsson Foto: Johan W Jönsson

Sadelmakeri har flyttat in på Ekbanksgården

Laholms RF:s första steg mot att bli ett hästsportcentrum

NEDRE AHLA.

Laholms Ryttarförening har tagit ett första steg mot att göra anläggningen till ett hästsportcentrum. Stugufors sadelmakeri har flyttat in på anläggningen i nya lokaler som föreningen ordnat med hjälp av medel från EU.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Vi gjorde en ansökan får två år sedan. Det har varit en lång procedur men det blev bra, säger Laholms RF:s anläggningsansvariga Jeanette Eriksson.

För att få EU–pengar från LLUH krävs att man uppfyller ett antal kriterier.

– Vi har ett bra koncept som gynnar landsbygden. Vi samarbetar med Ahlamossens vilthägn, med Säbyholms och Lilla Tjärbys bed and breakfast. Vi har mycket tävlingar, vi jobbar med integration och har ungdomsverksamhet, säger Eriksson.

Med bygget av sadelmakeriet har Laholms RF uteslutande använt sig av lokala entreprenörer och affärer.

– Vi har kört småskaligt och närliggande.

Mycket av arbetet har ryttarföreningen gjort själv.

– Vi har haft två ensamkommande killar på extratjänst och en praktikant. Jag och dem har lagt ner mycket arbete. Allt grovjobb har vi gjort själva. Plus lite snickeri. Det har varit roligt. Vi har lärt oss mycket, säger Eriksson.

Laholms RF:s ordförande Maud Delling räcker över en blomma till Anna Persson Stugufors. I bakgrunden syns LLUH:s Martin Ahlström.

Laholms RF:s ordförande Maud Delling räcker över en blomma till Anna Persson Stugufors. I bakgrunden syns LLUH:s Martin Ahlström. Foto: Johan W Jönsson

Att Eriksson nu får en kollega på ridanläggningen ser hon som väldigt positivt.

– Det betyder mycket för hela föreningen och inte minst för mig själv. Nu blir jag inte ensam personal med hästarna på anläggningen.

– Det lokala engagemanget och samarbetet med lokala entreprenörer var nyckeln för att just det här projektet skulle få ta del av EU–pengarna. Att både den privata och offentliga sektorn plus ideell verksamhet är involverad är också viktigt, säger Martin Ahlström från LLUH som delat ut EU–medeln.

– Det är jättekul att se en förening med ett sådant driv. Jag är glad över att Laholms Ryttarförening lyckats kämpa sig igenom en ansökan, fortsätter Ahlström, som varit Laholms RF:s coach från LLUH under projektet.

Anna Persson Stugufors som driver sadelmakeriet är nöjd och glad.

– Det känns väldigt bra. Det var tio år sedan jag erhöll mitt gesällbrev. Sedan dess har jag suttit i en källare i Laholm. Nu hamnar jag istället mitt i och får en helt annan möjlighet till spontankunder, säger Persson Stugufors.

– Jag kommer också ha lite grejer till försäljning om någon glömt något vid tävling som grimmor, nummerlappar och flugmedel. Till min gamla lokal kom det inte förbi någon. Nu blir det mycket lättare att hitta mig. Jag har jobbat 50 procent med det här men nu hoppas jag såklart på mer, fortsätter hon.

– Detta är första steget till att få till ett hästsportcentrum. Vi hoppas att detta är starten på något stort. Det är en bra service till tävlingsryttarna på våra tävlingar, avslutar Jeanette Eriksson.

Publicerad 09 July 2019 00:00