Isabelle Morrone driver ”Bella på Österlen” tillsammans med sin man. ”Det är det bästa som finns att jobba med sin partner”, säger hon.

Isabelle Morrone driver ”Bella på Österlen” tillsammans med sin man. ”Det är det bästa som finns att jobba med sin partner”, säger hon. Foto: Rebecca Wallin

Isabella Morrone: "Vill att gästerna ska kunna komma hit som de är"

Har hittat lugnet på Österlen

Sommar.

Längtan efter natur och hav fick Isabella Morrone att lämna finkrogarna och stressen i Stockholm för en lugnare tillvaro på Österlen. Sedan våren 2018 driver hon tillsammans med sin man den ”italienska” restaurangen ”Bella på Österlen” på Östangård utanför Skillinge.– Det är en avslappnad, välkomnade och ganska familjär restaurang. Jag vill att gästerna ska kunna komma hit som de är och känna sig bekväma", säger Isabella Morrone.

Av
Oskar Andersson

Egentligen skulle det bli en hemma hos-restaurang med plats för ett tiotal personer hemma i det egna köket men allt ändrades när ägarna till Östangård Bed & Breakfast hörde av sig.

– De ville ha tips på någon som kunde driva restaurangen där och jag tänkte att jag kunde rekommendera någon kompis från Stockholm, säger Isabella Morrone och fortsätter:

– Men de var så himla trevliga och restaurangen var så fin och så frågade de om jag var intresserad av att ta över.

Och det var hon. Men trots att Isabella Morrone har jobbat på stjärnkrogar både i Sverige och utomlands och tagit en tredjeplats i tv4:as Kockarnas kamp var det ett okänt territorium hon gav sig in på.

– Det var lite läskigt. Jag har bott i staden hela livet och visste inte alls hur det skulle tas emot här ute. Men jag är sådan att vill jag göra något så gör jag det och blir det pannkaka av alltihop så blir det, säger hon.

Men det har gått bra för ”Bella på Österlen”. Restaurangens 26 platser har varit fullbokade nästan varje kväll sedan invigningen 26 mars 2018 och i våras belönades den med en plats i prestigefyllda White Guide.

– Det är jättekul att vi kom med i White Guide, men det är inte därför jag gör det här utan det är våra gäster som är det viktigaste, säger Isabella Morrone.

Isabella Morrone beskriver maten på

Isabella Morrone beskriver maten på "Bella på Österlen" som "modern italiensk". Foto: Rebecca Wallin

Många av gästerna på ”Bella på Österlen” reser långväga för att få äta på den något otillgängliga restaurangen mitt ute på Österlens landsbygd.

– Vi har många gäster från Stockholm, Göteborg och Malmö och en del kör i flera timmar för att ta sig hit, äter och kör hem igen. Vi har till exempel ett par från Stockholm som kommer ner hit för att äta två gånger i månaden, säger Isabella Morrone.

Maten på ”Bella på Österlen” är influerad av Isabellas italienska rötter men hon vill inte kalla den för italiensk.

– För många i Sverige betyder italiensk mat pasta, pizza, antipasto och så vidare och det vi gör är mer modern italiensk mat.

Råvarorna till restaurangen kommer nästan uteslutande från Österlen, undantaget en del italienska specialiteter som inte går att få tag på lokalt, och komponeras ihop till en fast fyrarättersmeny som serveras kvällstid. Rätterna på menyn byts ut och tillkommer allt eftersom.

– Det beror på vilka råvaror som finns tillgängliga för tillfället och hur mycket jag gillar maten. Och märker jag att jag inte får så många positiva kommentarer om en viss rätt kan jag såklart också byta ut den.

Hur har Österlen påverkat din matlagning?

– Jag är mer avslappnad och har mer tid här nere och det har gjort mig tryggare i min matlagning. Jag tänker mat hela tiden och kan ligga vaken hela nätterna och fundera på rätter och här finns lugnet att kunna göra det.

Publicerad 12 July 2019 07:00