Ingen blodbrist än – men ett ökat behov på blodcentralerna.

Ingen blodbrist än – men ett ökat behov på blodcentralerna. Foto: Adobe stock

Risk för blodbrist i sommar

Blodcentraler önskar att fler anmäler sig som blodgivare

SVERIGE. Läget är ansträngt på landets blodcentraler och på flera håll befarar man en snar brist om inte fler blodgivare anmäler sig.

Av
Mattias Grenholm

Än är det inte kris men eftersom många ordinarie blodgivare är på semester så befarar många blodcentraler att blodbrist kan uppstå i sommar.

– Det är de stora blodgrupperna A och 0 som vi har de största behoven av. Det är ingen brist ännu, men vi ser ett ökat behov. Blodgivarna går på semester, men behoven finns fortfarande, säger Ingrid Johansson, samordnare på blodcentralerna och representant för Geblod.se, till TT.

Det är framför allt i storstäderna som behovet är störst men brist befaras även i mindre orter. I Karlskrona råder just nu stor brist och där vädjar blodcentralerna till allmänheten att donera blod.

– Vi löser det genom att hjälpa varandra. Vi kallar också in blodgivare som är mogna att ge blod, säger Ingrid Johansson.

Blod är en färskvara och kan inte lagras längre än sex veckor. Den som vill bli blodgivare bör kontrollera blodcentralernas öppettider innan besöket eftersom de kan vara begränsade under sommaren.

Vill du bli blodgivare? Gå in på geblod.nu och läs mer.

Publicerad 12 July 2019 07:00