Annika Bengtsson i sitt uterum och sin

Annika Bengtsson i sitt uterum och sin "skrivarlya" där hon författar sina böcker. Foto: Johan W Jönsson

Mellbystrandsförfattare ger ut sin tionde bok

”Försvinn annars ska ni döden dö”.

MELLBYSTRAND.

Annika Bengtsson jobbade som journalist på Hallandsposten fram till 2013. Nu har Mellbystandsbon släppt sin tionde roman. Den här gången en spänningsroman vid namn ”Den enda utvägen”. – Den blev inte riktigt som jag tänkt mig utan ännu bättre, säger Bengtsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Författaren och förläggaren Annika Bengtsson har tidigare mestadels skrivit relationsdramas.

– Med kvinnor i fokus som ställs inför situationer de inte klarar av och behärskar. Nu ville jag skriva en spänningsroman.

Det blev dock inte riktigt som Bengtsson tänkt sig.

– Boken har klara drag av spänningsromanen men det är ändå fortfarande relationer och människor i centrum, förklarar hon.

”Den enda utvägen” handlar om ett medelålders par som hyr ett hus i utkanten av en by. När de gör husesyn möts de av följande ord skrivna på sovrumsväggen: ”Försvinn annars ska ni döden dö”.

Fler incidenter inträffar. De får bland annat en kasse med en död kanin i på trappan någon dag efter att de flyttat in. Snart riktas misstankarna mot närmsta grannen.

– Hon bor i ett ruckel som de nyinflyttade grannarna först tror är obebott. Hon vill inte att någon ska flytta in i grannhuset. Mannen som tidigare bott där har flyttat till ett äldreboende men det vet hon inte om. Hon väntar på att han ska komma tillbaka och visa henne de skatter han pratat om. Det är grundkonflikten, säger Bengtsson.

"Den enda utvägen" är Annika Bengtssons senaste roman. Foto: Johan W Jönsson

Annika Bengtsson har alltid närt en dröm att bli författare.

– När jag gick på gymnasiet sa jag kaxigt att jag skulle ha skrivit tre romaner innan jag fyllde 30. Då lät 30 gammalt, säger Annika och skrattar.

– Det blev en bok innan 30 och sedan har jag skrivit nio stycken sedan 2007. Jag skriver på heltid sedan 2013 men det är inget jag kan livnära mig fullt ut på. Det är det få som kan.

Bengtsson driver också sitt eget förlag - Grim. Det ger en frihet.

– Det är egentligen inte så smart att hoppa mellan genres. Men jag kan göra det. Jag har också skrivit en feelgood trots att jag egentligen inte gillar genren. Men jag tyckte att det var kul att testa.

En annan bok - ”Hundra dagar kvar” utspelar sig i Laholm på 1970-talet.

– De flesta böckerna jag skrivit hör ihop på något sätt och karaktärer återkommer. ”Den enda utvägen” är dock helt fristående från övriga.

Kommer läsarna ändå att känna igen sig?

– I mitt sätt att skriva och berätta ja, men inga karaktärer som varit med tidigare är med i den här boken.

Annika Bengtsson tycker inte om lyckliga slut.

– Jag gillar mer öppna slut. Jag tycker om ovissheten. Det finns ofta något innan och något efter det jag berättar. Jag gör ett utsnitt på mitten.

Har du bestämt vad din nästa bok ska handla om?

– Nej, ”Den enda utvägen” var en bångstyrig bok att skriva. Jag hade en plan men en kvinna i boken hade en annan plan och efter tre månader gav jag med mig och lät henne styra.

– Min plan var inte tillräckligt tydlig. Mina ramar ska vara tydligare innan jag ger mig på nästa projekt. Samtidigt vill jag ha karaktärsstyrt. Den här boken blev bättre när det inte blev som jag riktigt tänkt.

”Den enda utvägen” finns på bokhandeln i Laholm.

Lite om Annika Bengtsson

Ålder: 61 år

Bor: I Mellbystrand

Från: Veinge

Yrke: författare, förläggare, tidigare redigerare

Publicerad 13 July 2019 00:00