I år är fjärde gången som Nattloppet springs på Laholms gator och torg. Foto: arkivbild

I år är fjärde gången som Nattloppet springs på Laholms gator och torg. Foto: arkivbild Foto: arkivbild

Nattloppet växer för varje år

Arrangeras för fjärde gången

LAHOLM.

Nattloppet i Laholm växer för varje år. Torsdagen den 18 juli springs loppet för fjärde gången. – Drömmen är 500 deltagare men jag säger ödmjukt att jag är nöjd med 400, säger arrangören Casandra Hallberg och skrattar.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Jag börjar bli gammal i gamet, skrattar hon vidare.

Det första Nattloppet som sprangs på gatorna i Laholm lockade 100 löpare år 2016.

– Sedan dess har vi ökat med hundra löpare varje år. Jag har haft en gedigen planering för det här arrangemanget varje år och drar nytta av de erfarenheter jag fått men det blir också en större utmaning att arrangera i takt med att loppet växer, säger Hallberg.

Som vanligt erbjuds löparna att välja en av två distanser. Den ena på fyra kilometer och den andra på åtta.

– Det är två humana distanser som de flesta klarar av.

Starten går från Stortorget klockan 23:30.

– Det ska vara ett nattlopp på riktigt. Jag är själv en nattuggla. Jag får redan nu passa på att be om ursäkt till de boende runt torget. Det kommer nog dåna en del. Ifjol verkade det ändå som att de flesta uppskattade arrangemanget. Det var folk ute på sina balkonger som skålade i vin.

Bansträckningarna är som vanligt olika från år till år. Den här gången springer löparna gemensamt i tre kilometer upp till Coop.

– Sedan springer åttorna vidare i musikkvarteret och en bit på industriområdet. Fyrorna springer genom parken. Det är första gången. Det är två jättehärliga bansträckningar.

Precis som ifjol går överskottet från loppet till en organisation mot psykisk ohälsa.

– Nytt för i år är att löparna får rösta vilken organisation som ska få pengarna. De får välja mellan Föreningen Tilia, Föreningen Mind och Suizide Zero.

– Jag vill att det här loppet ska främja psykisk hälsa och samtidigt belysa ett viktigt ämne. Rörelse gynnar både den fysiska och psykiska hälsan.

Bildtext: Arrangören Casandra Hallberg ser fram emot löparfesten ”Nattloppet”. Foto: Johan W Jönsson

Bildtext: Arrangören Casandra Hallberg ser fram emot löparfesten ”Nattloppet”. Foto: Johan W Jönsson Foto: Johan W Jönsson

Laholms FK är medarrangör och LFK:are agerar funktionärer under loppet.

– Jag uppmanar alla att ta med sig vattenflaskor. Det blir inga vätskekontroller i år. Loppet får bli lite som det blir eftersom att jag arrangerar det på min fritid. Samtidigt har jag höga ambitioner och vill att det ska bli så bra som möjligt - en löpar- och folkfest.

Redan i skrivande stund var över 300 personer anmälda till loppet.

– Fantastiskt! Det verkar som folk tycker att det är ett roligt inslag i aktivitetskalendern. Det går bra att efteranmäla sig på plats också. Ifjol gjorde 70 personer det.

Nattloppet är en tävling såtillvida att ettan, tvåan och trean på båda distanserna och bland båda könen får pris.

– Men vi har inte någon individuell tidtagning. Fokus ska vara på löparglädjen och den härliga stämningen, avslutar Cassandra Hallberg.

Även i år blir det gemensam uppvärmning med Friskis & Svettis.

Publicerad 14 July 2019 00:00