Christer Johansson, Anders Lindblad och Emelie Elfsberg i den nya kastburen.

Christer Johansson, Anders Lindblad och Emelie Elfsberg i den nya kastburen. Foto: Johan W Jönsson

Laholms IF breddar verksamheten med kastbur

"Nu känns anläggningen komplett"

LAHOLM.

Den uppmärksamme som kört förbi Sparbanksvallen på Lp Hanssons väg har knappast missat det stora gröna nätet. Laholms IF har fått en kastbur. – Det breddar vår verksamhet. Nu känns anläggningen komplett, säger LIF:s ordförande Anders Lindblad.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Kastburen för främst diskus och slägga har ordnats i ett samarbete mellan Laholms IF friidrott, Laholms kommun och Hallands Idrottsförbund.

– Vi hade aldrig haft ekonomi för att köpa in en kastbur på egen hand. Vi är väldigt tacksamma över samarbetet med kommunen och förbundet. Det är fantastiskt att kunna hjälpas åt på det här viset, säger Lindblad.

Friidrottsanläggningen anlades 2001 och gjordes om 2012. Inför årets säsong har bädd och ställning för stavhopp kommit fram ur gömmorna för första gången och nu är LIF alltså med kastbur också.

– Vi har ju kunnat träna på själva kastmomentet även innan men det blir på ett annat sätt med en riktig bur. Det blir skillnad både på träning men även i tävling. Nu har vi möjlighet att bredda vår tävling Laholmskampen med fler grenar, säger Lindblad.

Själva kastburen har kostat 122 000 kronor. Totalt med arbetskostnad finns en budget på 145 000.

LIF fick stöttning i form av bidrag från Hallands Idrottsförbund.

– Laholms IF ansökte om anläggningsbidrag och för oss är det viktigt att friidrottarna har flera olika grenar att utöva. Då är det större chans att fler börjar idrotta och blir kvar inom idrotten, säger Emelie Elfsberg från Hallands Idrottsförbund.

– Med den här buren känns vår anläggning komplett. Nu har vi en bra bredd på vår verksamhet. När våra utövare är små ska de vara breda i sitt utövande. När de blir äldre blir de mer specialiserade och nu har vi större möjlighet att locka kvar dem som vill utöva kast, säger Lindblad.

– Förhoppningsvis blir intresset för friidrott större nu när folk ser att detta finns och kanske kan vi locka till oss fler aktiva, fortsätter Lindblad.

Från kommunens sida är man positiv.

– Ett av våra uppdrag är att se till att det finns meningsfull sysselsättning på kommuninvånarnas fritid. Vi ska också stötta föreningslivet. Detta är bara positivt, säger fritidschefen Christer Johansson.

Enligt forskning tappar all idrott i Sverige utövare från elva år och uppåt.

– Det pikar vid 11 år och ökar sedan inte igen förrän vid 45 då föräldrar blir aktiva som ledare för sina barn. All idrott i Sverige har nu tagit ett helhetsgrepp mot 2025. Att hjälpa en förening med en sådan här sak ligger helt i linje med det, säger Emelie Elfsberg.

Publicerad 15 July 2019 00:00