Kent Ekeroth i en annan rättegångsförhandling.

Kent Ekeroth i en annan rättegångsförhandling. Foto: Lorentz-Allard Robin/Ritzau Scanpix

SVT döms för "järnrörsfilmen"

Tvingas betala ersättning till Ekeroth

SVERIGE.

Genom att offentliggöra den tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths "järnrörsfilm" gjorde SVT intrång i hans upphovsrätt, det anser Patent- och marknadsöverdomstolen. SVT skriver på sin hemsida att de kommer överklaga.

Enligt domen har SVT dessutom kränkt Ekeroths rätt att bli namngiven som fotograf, och döms till att betala ersättning till Ekeroth.

”Det är viktigt att Patent- och marknadsdomstolen slår fast att det är fel att utnyttja upphovsmännens alster när inte tillstånd finns. I dessa internettider är det väsentligt att upphovsmännens skapelser inte utnyttjas utan ersättning”, skriver Staffan Teste, Ekeroths juridiska ombud, i ett pressmeddelande.

SVT hävdar att återgivningen av mobilfilmen bör omfattas av de inskräkningar i upphovsrättslagen som finns bland annat i samband med nyhetsrapportering, och har skrivit på sin hemsida att de kommer att överklaga.

SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz säger i ett uttalande:

– Jag är väldigt bekymrad. Patent- och marknadsöverdomstolen sätter egendomsrätten framför yttrandefriheten och det tycker jag i det här fallet är fel. I det här läget var bilderna så viktiga för nyhetsförmedlingen, för att publiken skulle kunna skapa en egen bild av vad som hände, säger Anne Lagercrantz, och fortsätter:

– Det är bilder som skakade det politiska Sverige. Denna film motbevisade Sverigedemokraternas officiella version av vad som hänt.

Publicerad 15 July 2019 16:05