Nils Bjerger, en av 15 ungdomsledare under Sportsommar i Laholm, och Malin Eriksson, projektledare för Sportsommar och idrottskonsulent på Hallands Idrottsförbund.

Nils Bjerger, en av 15 ungdomsledare under Sportsommar i Laholm, och Malin Eriksson, projektledare för Sportsommar och idrottskonsulent på Hallands Idrottsförbund. Foto: Rickard Gustafsson

200 barn laddar för Sportsommar

Samtidigt utbildas 15 gymnasieungdomar till framtidens ledare

LAHOLM.

För femte året i rad bjuder Hallands Idrottsförbund och Laholms kommun in barn i åldern 9–12 år till Sportsommar. Där får barnen testa flertalet olika idrotter med hjälp av instruktörer från lokala föreningar och feriearbetande gymnasieungdomar som samtidigt får en fin ledarskapsutbildning.

Av
Rickard Gustafsson

Sommarlov betyder Sportsommar - ett kostnadsfritt dagläger som Hallands Idrottsförbund arrangerar tillsammans med fem av länets kommuner.

Under lägret, som det här året pågår under vecka 32 och 33 i Laholms kommun, får barnen testa nya idrotter, träffa nya kompisar varje dag under en fullmatad sommarlovsvecka.

– Förra året var det 150 barn som deltog och vi hoppas på minst lika många i år, säger Malin Eriksson, projektledare på Hallands Idrottsförbund.

Syftet är tudelat. Att skapa roliga sommaraktiviteter för barn och samtidigt ger det 15 gymnasieungdomar möjlighet att tjäna pengar genom kommunens feriearbete och därutöver få en fin ledarskapsutbildning inom SISU.

– Från vårt perspektiv är ungdomsledarna i fokus för de är framtidens ledare. Det finns ett stort behov av nya ledare i föreningslivet och i min roll som idrottskonsulent ingår det att stötta idrottsföreningarna i deras ledarrekryteringar, säger Malin Eriksson och berättar att ungdomarnas utbildning bland annat består av pedagogik, värdegrundsarbete, föreningslära, krishantering, Första Hjälpen och hjärt- och lungräddning (HLR).

Vi vill komma dit hän att det ska kännas som en chans att få vara delaktig istället för ”snälla, du kan väl ställa upp”.

Malin Eriksson berättar att föreningslivet får allt svårare att hitta ideella krafter. Hon vill inte kalla det för ett problem utan benämner det som en utmaning att få fler att engagera sig. En utmaning som inte på något sätt är unik för Halland utan för idrottsrörelsen i hela Sverige.

– När man slutar som aktiv vill vi att man ska fortsätta i föreningarna och idrottsrörelsen som ledare. Vi vill komma dit hän att det ska kännas som en chans att få vara delaktig istället för ”snälla, du kan väl ställa upp”.

Sportsommar är en årligen återkommande sommarlovsaktivitet för barn mellan 9 och 12 år. Barnen får möjligheten att testa många olika idrotter och träffa nya kompisar.

Sportsommar är en årligen återkommande sommarlovsaktivitet för barn mellan 9 och 12 år. Barnen får möjligheten att testa många olika idrotter och träffa nya kompisar. Foto: Hallands IF

18-årige Nils Bjerger, Veinge by, är en av de 15 ungdomsledarna. Han har i många år varit både aktiv friidrottare i Laholms IF både som utövare och ledare. Han ser Sportsommar som en utmaning och längtar tills det drar igång.

– Jag har gått ledarutbildningar genom SISU tidigare och gillar att jobba med barn. Första veckan, innan barnen kommer, så har vi utbildning och det ska bli riktigt roligt.

– Jag har varit tränare för barn i Laholms IF men när jag bytte gymnasieskola hann jag inte med längre. Men ända sedan jag slutade har jag saknat att ta hand om barn och jag ser verkligen fram emot det, säger Nils Bjerger.

Barnen kommer få chansen att prova ett helt koppel olika idrotter under lägerveckan som är utspridd på fem orter i kommunen: Dans, handboll, fotboll, parkour, cricket, golf, bordtennis karate och badminton.

– Vi tar hjälp av lokala föreningar som leder träningarna och berättar om sporten och verksamheten i sina respektive föreningar. Det ger också föreningarna chansen att locka till sig nya medlemmar, berättar Malin Eriksson.

Sportsommar i Laholm 2019

Vecka 32: Lagaholmshallen, Våxtorpshallen och Mellbystrandshallen

Vecka 33: Lagaholmshallen, Knäredshallen och Skottorpshallen

Deltagande klubbar är: Våxtorps Bois (fotboll, bordtennis), BMK Västan (badminton), HK Hök (handboll), Nikado Karateklubb (karate), Laholms BTK Serve (bordtennis), Skogaby GK (golf), Eldsberga Gymnastikförening (parkour), Halmstad Cricket Club (cricket) och SDK Laxbuggarna (dans)

Ytterligare klubbar och idrotter kan tillkomma.

Fakta: Hallands IF

Publicerad 24 July 2019 00:00