Wanås Restaurant Hotel är inrymt i två kulturminnesmärkta byggnader från 1700-talet.

Wanås Restaurant Hotel är inrymt i två kulturminnesmärkta byggnader från 1700-talet. Foto: Fredrika Stjärne

"Det är vackert, spännande, gott och njutbart här"

Wanås Restaurant Hotel har något för alla

Sommar. Strax utanför Knislinge i Östra Göinge kommun ligger Wanås. Med ett slott med anor från medeltiden och omgiven av den berömda skulpturparken Wanås konst är det ett av Skånes populäraste utflyktsmål som lockar tiotusentals besökare varje år. En perfekt plats för en restaurang och ett hotell."Vi kände att vi ville knyta ihop hela verksamheten", säger Kristina Wachtmeister, vd och kreativ ledare för Wanås Restaurant Hotel som sedan 2017 finns inrymt på godset i två kulturminnesmärkta ekonomibyggnader från 1700-talet.

Av
Oskar Andersson

Hennes make Baltzar är den åttonde generationen Wachtmeister som driver Wanås gods och kort efter att paret flyttade dit 2013 föddes idén om att utvidga verksamheten med en restaurang och ett hotell. Med gårdens egna ekologiska mjölk- och köttproduktion och odlingar kombinerat med vilt, svamp och bär från den omgivande skogen och skulpturparkens besökare fanns förutsättningarna som behövdes.

– Jag tänkte lite naivt att det inte kunde vara så svårt att starta ett hotell och en restaurang, men det har varit en känslomässig berg- och dalbana, säger Kristina Wachtmeister som egentligen är arkitekt och inte har någon tidigare erfarenhet av att driva hotell eller restaurang.

Men det gick vägen och på långfredagen 2017 invigdes restaurangen följt av hotellet ett par veckor senare - och det har snabbt blivit en succé. Wanås Restaurant Hotel har sedan starten tilldelats en rad utmärkelser, bland annat fanns det med på Condé Nast Travellers lista över de bästa nya hotellen i världen 2018 där resemagasinet lyfte fram naturen, maten, karaktären och läget på landsbygden i kombination med närheten till storstaden Köpenhamn. Samma år tog det sig in på White Guides prestigefyllda lista.

– För vår egen del har det varit jättekul. Det visar att vi har gjort något bra och är på rätt väg samtidigt som uppmärksamheten gör att fler upptäcker oss, säger Kristina Wachtmeister som lyfter fram personalen som en stor del bakom framgången.

– Vi har ett jättebra team där vi arbetar hårt mot samma mål allihop.

Vi försöker använda oss av det som finns här och det ska vara gott och vällagat med fina råvaror

I restaurangen har råvarorna huvudrollen. Det som gården själva inte producerar eller som plockas i Göingeskogarna hämtas från andra matproducenter i trakten.

– Vi försöker använda oss av det som finns här och det ska vara gott och vällagat med fina råvaror, säger Kristina Wachtmeister.

Närproducerat, ekologiskt och hållbart är ord som genomsyrar verksamheten och såväl till lunch som till middag är det säsongen som styr över innehållet på menyn. Under dagen serveras ett antal lunchrätter samt smörgåsar, kakor och mjukglass från det egna bageriet. Kvällstid erbjuds hotellets, och övriga inbokade, gäster en fyrarätters säsongsmeny som varierar beroende på vilka råvaror som är bäst just den dagen.

Varför ska man besöka Wanås Restaurant och Hotel?

– Det är en väldigt fin familjeutflykt och här finns något för alla oavsett om man är intresserad av naturen, historien konsten eller maten. Det är vackert, spännande, gott och njutbart här, avslutar Kristina Wachtmeister.

Publicerad 26 July 2019 07:00