Laholms FK med ordförande Magnus Nigelius Solenheim i spetsen vill göra en stor satsning på klubbens anläggning Glänninge Park.

Laholms FK med ordförande Magnus Nigelius Solenheim i spetsen vill göra en stor satsning på klubbens anläggning Glänninge Park. Foto: Johan W Jönsson

Laholms FK vill göra stor satsning på Glänninge Park

Vill förbättra anläggningen för 21,5 miljoner

LAHOLM.

Laholms FK vill förbättra sin anläggning Glänninge Park. Fotbollsklubben har lämnat in en skrivelse till kommunen med förslag på förändringar. Den totala kostnaden beräknas till 21,5 miljoner över tre år men kommunen ska inte stå för ens hälften av summan.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Vi tror att föreningslivet måste tänka om och hitta egna lösningar istället för att förlita sig på kommunala medel och resurser och där vill vi i LFK gå i bräschen, säger klubbens ordförande Magnus Nigelius Solenheim.

LFK har ökat sitt medlemsantal med det dubbla sedan flytten från ”gamla IP” till Glänninge Park, och man fortsätter att växa. I skrivande stund har man över 600 medlemmar.

I en skrivelse till kultur- och utvecklingsnämnden presenterar LFK sina omfattande planer för anläggningen.

– En viktig grej för att ta föreningen vidare är anläggningen. Vi funderade hur vi skulle vilja göra om vi hade ett helt blankt papper. Vad skulle vi vilja göra? Ibland begränsar den befintliga miljön en men vad kan vi göra här?

– Det här är en omfattande satsning men den är realistisk. Vi lägger inte det i knäet på kommunen utan kommer dra vårt strå till stacken, både ekonomiskt och arbetsmässigt, säger Nigelius Solenheim.

Konstgräsplanen ska läggas om 2021. LFK vill att kommunen tänker till, snurrar planen och lägger ytterligare en bredvid.

Konstgräsplanen ska läggas om 2021. LFK vill att kommunen tänker till, snurrar planen och lägger ytterligare en bredvid. Foto: Johan W Jönsson

Över åtta punkter listar LFK de förändringar man önskar göra på anläggningen. Totalt landar kostnaden enligt LFK:s beräkningar på 21,5 miljoner.

LFK ska själva finansiera förändringen med tio procent från egen kassa. En anonym stiftelse har lovat att gå in och stötta med minst lika mycket pengar som kommunen går in med.

– De önskar vara anonyma tills kommunen sagt sitt. Bollen är hos dem. Men detta är ingen utopi, inget långskott. Stiftelsen har ingen anledning att backa. Vi är helt överens om förutsättningarna i skrivelsen.

Bland planerna finns byggnation av tre padelbanor, utomhusgym, ytterligare en plan bredvid den på D-planen och en till konstgräsplan på ytan där den befintliga finns.

– Vi vill inte ses bara som en fotbollsklubb utan som en viktig samhällsaktör. Vem som helst kan komma hit och titta på den ungdomsverksamhet vi bedriver, och det handlar inte bara om att lära barn och ungdomar att spela fotboll. Grunden till sunda värderingar, såväl på som utanför plan, läggs också här.

– Vi fortsätter att arbeta med vårt integrationsprojekt. Det finns något magiskt i idrott när det gäller att inkludera människor, säger LFK-ordföranden.

LFK:s ordförande Magnus Nigelius Solenheim tror att föreningslivet måste tänka om och inte bara förlita sig kommunala medel och resurser.

LFK:s ordförande Magnus Nigelius Solenheim tror att föreningslivet måste tänka om och inte bara förlita sig kommunala medel och resurser. Foto: Johan W Jönsson

I satsningen ska man använda sig av anläggningens geografiska förutsättningar.

– Glänninge Park ska vara navet. Vi har Hälsans stig och slingan runt Glänninge sjö. Vi ser föräldrar som hämtar, lämnar och väntar. Det vore fantastiskt att kunna aktivera föräldrarna medan barnen tränar. De kan spela padel, ta ett löppass eller träna i utegymmet. Vi vill göra om området till ett aktivitetsområde.

Enligt förslaget vill LFK utöka med en plan till där D-planen finns idag samt fixa till ett utomhusgym redan i år. Sista investeringen är en konstgräsplan till år 2021.

– Nuvarande konstgräsplan är budgeterad att läggas om 2021. Den kostnaden finns redan med i kommunens kalkyler. Ska arbetet göras kan det lika gärna göras bättre, säger Nigelius Solenheim, och syftar på förslaget att nuvarande plan snurras och får en ny konstgräsmatta bredvid sig.

– I runda slängar vill vi att kommunen går in med tio miljoner av de 21,5, och det över tre år. Detta är ingen tjänstemannafråga utan en fråga för kommunstyrelsen och de har sitt första sammanträde i mitten av augusti. Det är först då detta kan tas upp en första gång. Men så fort vi får ett eventuellt klartecken är vi redo att sätta igång. Det finns saker vi kan börja med på en gång, avslutar Nigelius Solenheim.

Publicerad 02 August 2019 10:35