Kristoffer Nilsson (Veinge jakt- och skytteklubb), David Sculdt (elev), Ludvig Ivarsson (elev) och Christian Ståhl (skytteklubben). Saknas på bilden gör eleven Emil Håkansson.

Kristoffer Nilsson (Veinge jakt- och skytteklubb), David Sculdt (elev), Ludvig Ivarsson (elev) och Christian Ståhl (skytteklubben). Saknas på bilden gör eleven Emil Håkansson. Foto: Veinge JSK

De tar jägarexamen på annorlunda vis

Fritidsenheten i samarbete med Veinge jakt- och skytteklubb

LAHOLM/VEINGE.

Tre killar från Osbecksgymnasiet har tagit den teoretiska delen av sin jägarexamen via fritidsenheten på Laholms kommun. Veinge jakt- och skytteklubb utbildade pojkarna. – Det har varit roligt och lärorikt, säger David Schuldt, som var en av de tre.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Vi fritidsledare jobbar mycket med föreningar. Vi vill att ungdomarna ska ha en så tillfredsställande fritid som möjligt. Det handlar vanligtvis mycket om traditionella idrotter som till exempel fotboll, säger verksamhetschefen och fritidsledaren Roger Larsson.

– Nu tänkte vi lite utanför det. Vi har bland annat startat upp basket och så tittade vi på det här med jakt och jägarexamen och undersökte intresset bland ungdomarna, fortsätter Larsson.

Och det sa pang. Det var många som var intresserade. Tre av dem som ansökte fick ta sin jägarexamen genom Veinge jakt- och skytteklubb. Emil Håkansson, David Schuldt och Ludvig Ivarsson blev de lyckliga.

– Det var många intresserade men det kostar en del och den här gången hade vi råd med tre. Kommande år hoppas vi på tre, fyra till, minst. Om det finns intresse, och det lär det göra. Får vi mer statliga medel kommer vi erbjuda fler platser, säger Larsson.

Själv är han imponerad över verksamheten jakt- och skytteklubben bedriver.

– Jag kan mycket om fritidsaktiviteter och föreningsliv men jag måste säga att jag blev imponerad. Dels av arbetet de lägger ner i skogen där de har sin verksamhet och sina banor men även av den kunskap de sitter inne med.

– Att ta jägarexamen handlar inte så mycket om jakt. Det är mer miljö, kunskap om djuren och att visa hänsyn i skog och mark, fortsätter Larsson.

Veinge jakt- och skytteklubb är glada över samarbetet.

– Vi har haft sommarlovsskjutning. Alla ungdomar vill inte spela padel och fotboll. Roger (Larsson) hörde av sig om det här och vi nappade. Vi hade kört igång ordinarie utbildning men löste så att de tre killarna från Osbeck också fick göra sin utbildning hos oss också, säger Christian Ståhl, ungdomsansvarig i Veinge jakt- och skytteklubb.

Den praktiska delen av jägarexamen har Håkansson, Schuldt och Ivarsson kvar. Den kommer jakt- och skytteklubben att hjälpa till med kommande vår.

– Vi är en ideell förening som behöver unga och friska tankar. Man får nya vänner med samma intresse här. Vi vill gärna få in ungdomarna i klubben och detta är ett bra sätt för oss att visa upp oss, säger Ståhl.

David Schuldt är med Christian Ståhls överseende beredd att avfyra bössan.

David Schuldt är med Christian Ståhls överseende beredd att avfyra bössan. Foto: Veinge JSK

De tre killarna som tagit jägarexamen kommer nu att fungera som ambassadörer för Veingeklubben samt för fritidsaktiviteten och möjligheten att ta jägarexamen på det här sättet.

– Klubben behöver få in fler ungdomar i sin verksamhet och tycker att detta sättet är kanon. Nu får killarna sprida vidare hur de upplevt det här och hjälpa oss med vårt lerduveskytte, säger Roger Larsson.

David Schuldt är nöjd med sin utbildning.

– Vi tyckte att detta verkade intressant och det har varit roligt och lärorikt. Jag ville gärna lära mig mer och det har jag fått göra. Jakt finns i familjen - både pappa och farfar jagar och är jaktintresserade, säger Schuldt.

Schuldt, Ivarsson och Håkansson fyller 18 år nästa år, och då blir det lagom att fullfölja jägarexamen med även den praktiska delen av utbildningen.

Publicerad 08 August 2019 00:00