Ett gäng glada lumparkompisar sågs i Våxtorp 55 år efter muck. Från vänster uppifrån: Ulf Nilsson, Varberg, Carl-Olof Panzar, Helsingborg, Göran Gustafsson, Värnamo, Rolf Petersson, Våxtorp, Owe Thalwitzer, Halmstad. Sittande från vänster: Kjell Nilsson, Falkenberg, Bertil Persson, Gödestad, Kent Stigsson, Varberg, Stellan Hasselblad, Mölndal, Bengt Nilsson, Göteborg.

Ett gäng glada lumparkompisar sågs i Våxtorp 55 år efter muck. Från vänster uppifrån: Ulf Nilsson, Varberg, Carl-Olof Panzar, Helsingborg, Göran Gustafsson, Värnamo, Rolf Petersson, Våxtorp, Owe Thalwitzer, Halmstad. Sittande från vänster: Kjell Nilsson, Falkenberg, Bertil Persson, Gödestad, Kent Stigsson, Varberg, Stellan Hasselblad, Mölndal, Bengt Nilsson, Göteborg. Foto: Johan W Jönsson

De gjorde lumpen ihop för 55 år sedan

Kompisarna från I16 träffas varje år

VÅXTORP.

För 55 år sedan muckade ett gäng unga pojkar från I16 i Halmstad. De har hållit kontakten sedan dess och i år träffades de hemma hos Rolf Petersson i Våxtorp. – I början träffades vi var femte år. Nu sedan vi blivit pensionärer vågar vi inte chansa, så vi ses varje år, skrattar initiativtagaren till återträffarna – Bengt Nilsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Det var 18 man på luckan, alla sjukvårdare. De kom från Göteborg, Småland och hela Halland.

– Tionde kompaniet, sjukvårdsplutonen, säger Nilsson.

Historierna från tiden i det militära duggar så klart tätt. De allra bästa återkommer varje år.

– Vi hade fyra veckor på Halmstad lasarett. Det var en glad tid med ständig nattpermis. Men det får du inte skriva, skrattar Göran Gustafsson.

– Skämt å sido så var vi nog ganska ambitiösa praktikanter och vi unga killar blev väl omhändertagna av de gamla sjuksköterskorna, fortsätter han.

En annan episod som ofta återkommer är vinterveckan i Lya. Det var 20 grader kallt.

– Det var väldigt besvärligt. Någon som hade somnat med blött hår hade fastnat i tältduken när han vaknade på morgonen. Det knastrade i korvskivorna på frukosten, säger Kjell Nilsson och skrattar.

Som kompensation fick beväringsmännen en sommarvecka i Båstad.

– Det var en trevlig vecka. Vi ordnade dans på kvällarna och plockade upp tjejer med taxarna. Det var nog inte tillåtet att hämta upp privata egentligen, säger Rolf Petersson.

Vi har fortfarande lika roligt ihop

Flera av rekryternas fruar är kvar från -60-talet. Sedan många år även de damer som vill med på träffarna.

– Det är lika trevligt för damerna att komma ihop. Det är kul att de också har funnit varandra, säger Petersson.

Träffarna har varit på många ställen – i Köpenhamn, Halmstad, Falkenberg och Varberg. Ifjol träffades gänget hos Kent Stigsson, som har boende på Teneriffa.

På träffen i Våxtorp var tio av de 18 lumparkompisarna med. Tre har gått bort. Bland annat Erling Lundgren från Ysby. Några har aldrig varit med på återträffarna.

– Det är helt perfekt att ha hela gänget här hemma. Vi har fortfarande lika roligt ihop. Vi är hemma hos varandra och så försöker vi hitta något utflyktsmål. Denna gången ska vi på mopedutställning i Vindrarp, säger Rolf Petersson.

När 50-årsdagen för muckandet firades gjorde den gamla sjukvårdsplutonen återbesök på I16.

– Det var sig likt. Vi fick inte gå in i våra gamla logement då det var yrkesmilitärer som bodde där nu. Men matsalen och allt det andra såg ut ungefär som när vi låg inne, säger Petersson.

– Vi hade mycket roligt under vår tid i det militära. Det var väl ett helvete ibland också men det glömmer man snabbt, skrattar Petersson.

Dagen avslutades med middag på Vallåsens värdshus.

– Det blir mat och vin och övernattning. Sedan skiljs vi åt i morgon bitti, avslutar Rolf Petersson.

Publicerad 08 September 2019 00:00