Tandläkaren Ingela Persson och sköterskan Jessica Svensson arbetar sedan ett tag tillbaka i helt nyrenoverade behandlingsrum. Region Halland har investerat två miljoner kronor i Knäred.

Tandläkaren Ingela Persson och sköterskan Jessica Svensson arbetar sedan ett tag tillbaka i helt nyrenoverade behandlingsrum. Region Halland har investerat två miljoner kronor i Knäred. Foto: Rickard Gustafsson

Folktandvården satsar miljoner i Knäred

Ingen grund för ryktesspridning om nedläggning

KNÄRED. Region Halland har precis investerat två miljoner kronor för att rusta upp Folktandvården i Knäred till en modern och serviceinriktad tandvårdsklinik. Trots det florerar ett envist rykte om nedläggning och flytt från orten. Ett rykte som klinikchefen och knäredsbon Helen Klang mer än gärna suddar bort.

Av
Rickard Gustafsson

Industrinedläggningar och nedmontering av samhällelig service är ett problem för många orter på landsbygden. Knäred tillhör inte undantagen och på senare tid har ryktet om att Folktandvården ska lägga ned spridit sig bland ortsbefolkningen.

För att travestera författaren Mark Twain, som kommenterade ryktet om sin död som starkt överdrivet, är nedläggningshotet totalt grundlöst. Tvärtom hävdar klinikchefen Helen Klang, tillika tandhygienist, men berättar att hon och hennes kollegor fått frågan från många patienter.

– Jag tror jag förstår var ryktet kommer ifrån. Det började med att Apoteket försvann och att Helsa tog beslut om att göra om vårdcentralen till en filial. Människor har sett stora förändringar, säger hon till LT.

Klinikchefen Helen Klang tror stenhårt på Knäreds utveckling. Ryktet om att Folktandvården ska lägga ner i byn kan hon med bestämdhet dementera.

Klinikchefen Helen Klang tror stenhårt på Knäreds utveckling. Ryktet om att Folktandvården ska lägga ner i byn kan hon med bestämdhet dementera. Foto: Rickard Gustafsson

Faktum är att Region Halland istället satsat på tandvårdskliniken i Knäred. Två miljoner kronor har investerats på att rusta upp och renovera lokalerna. De fyra behandlingsrummen är ljusa och fräscha och fyllda med helt nya maskiner och verktyg och personalen har nu även tillgång till dubbla monitorer för att kunna ha både journaler och röntgenplåtar tillgängliga samtidigt.

– Vi ville höja standarden på kliniken. Tidigare hade vi gammal utrustning och inredning och för att kunna jobba med ett bra flöde behövde vi förändra. Hygienmässigt har vi stramat upp det för att klara krav och regler som förändrats, säger Helen Klang och berättar att ansiktslyftningen var den första på 17 år.

Dagen innan LT kom på besök begåvades kliniken dessutom med ett trådlöst nätverk. Många både stora och små förbättringar har gjort att det finns en stark framtidstro och optimism bland de anställda på Folktandvården i Knäred där det i dag arbetar sex personer – alla kvinnor.

Räknar man med en inlånad tandläkare (en dag i veckan, med inriktning på barnpatienter) från Folktandvården i Laholm är siffran sju.

Här är hela gänget på Folktandvården i Knäred som stormtrivs i sina nyrenoverade och fräscha lokaler. Ingela Persson, Jessica Svensson, Helen Klang, Ing-Britt Åsén, Anneli Olsson och Alexandra Tagesson (Birgitta Svensson saknas på bilden).

Här är hela gänget på Folktandvården i Knäred som stormtrivs i sina nyrenoverade och fräscha lokaler. Ingela Persson, Jessica Svensson, Helen Klang, Ing-Britt Åsén, Anneli Olsson och Alexandra Tagesson (Birgitta Svensson saknas på bilden). Rickard Gustafsson

Vi ser en stark utvecklingspotential för Knäred och tillväxtkapaciteten är stor när tågen stannar och de nya planerade bostäderna byggs.

I dag har kliniken drygt 1 300 vuxna och 600 barn i patientstocken och en kölista med 50 namn. För tillfället ligger man dessutom ute med en annons för att rekrytera ytterligare en tandläkare.

– Vi är lite underbemannade just nu men om allt faller väl ut så börjar den personen vid årsskiftet. Nyrekryteringen, tillsammans med den satsning som gjorts, är ett konkret bevis på att vi stannar. Jag månar om den lilla kliniken och att alla som kommer hit ska få ett vänligt bemötande och bra service, säger Helen Klang.

Nyheten, tidigare i veckan, att läkaren Anders Skoglund öppnar vårdcentral i grannlokalen på Smedjebacken är även det ett positivt besked. Inte bara för den offentliga vårdservicen utan också för att den har ett betydande signalvärde som kan ge Knäred en anledning att hysa positiva framtidsutsikter.

– Det ger ringar på vattnet. Vi ser en stark utvecklingspotential för Knäred och tillväxtkapaciteten är stor när tågen stannar och de nya planerade bostäderna byggs. Vi behövs för att ge en bra service till invånarna och vill finnas till hands för patienterna, säger klinikchefen Helen Klang.

Tandläkaren Anneli Olsson, som jobbar en dag i veckan i Knäred och resten av arbetstiden i Laholm, är väldigt nöjd med att hon kan arbeta med dubbla bildskärmar. Här sker journalhantering på vänster skärm och kontroll av röntgenplåtar på den högra.

Tandläkaren Anneli Olsson, som jobbar en dag i veckan i Knäred och resten av arbetstiden i Laholm, är väldigt nöjd med att hon kan arbeta med dubbla bildskärmar. Här sker journalhantering på vänster skärm och kontroll av röntgenplåtar på den högra. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 09 September 2019 11:00