Det tidigare flyktingboendet, Lilla Nybo, i Lilla Tjärby har sålts för drygt fyra miljoner kronor. Köpare är en Hylte-familj som vann budgivningen mot ett företag som ville köpa fastigheten för att bedriva behandlings- och utslussningsverksamhet för kriminella. Bilden är tagen i samband med att kommunen renoverade fastigheten när det gjordes om till flyktingboende för ett antal år sedan.

Det tidigare flyktingboendet, Lilla Nybo, i Lilla Tjärby har sålts för drygt fyra miljoner kronor. Köpare är en Hylte-familj som vann budgivningen mot ett företag som ville köpa fastigheten för att bedriva behandlings- och utslussningsverksamhet för kriminella. Bilden är tagen i samband med att kommunen renoverade fastigheten när det gjordes om till flyktingboende för ett antal år sedan. Foto: Arkivbild

Ex-flyktingboende sålt för miljonbelopp

Lilla Nybo köpt av Hylte-familj – ska återigen bli privatbostad

LILLA TJÄRBY. Kommunfastigheter AB har sålt det tidigare flyktingboendet Lilla Nybo i Lilla Tjärby. Flertalet intressenter fanns, däribland ett företag med verksamhet för behandling av kriminella. Till sist var det en Hylte-familj som vann budgivningen och fastigheten kommer nu återigen bli en privatbostad.

Av
Rickard Gustafsson

I fyra månader har fastigheten i Lilla Tjärby legat ute för försäljning. Under måndagen blev affären helt klar när Laholmshems och Kommunfastigheters vd Stefan Lundström tillsammans med styrelseordföranden Roland Gottfridsson (C) signerade försäljningsavtalet.

Köpesumman uppgår till 4 075 000 kronor och köpare är en familj från Hyltebruk som kommer att använda ”Lilla Nybo” som privatbostad.

Det var ändå en viss dramatik inblandat i affären. Lundström berättar att affären mer eller mindre var klar med Hylte-familjen men att ytterligare en intressent blandade sig i på sluttampen.

– I slutet kom det in ett bud från en aktör som höll på med behandling- och utslussningsverksamhet av kriminella och då hade vi redan bestämt tidpunkt för att skriva kontrakt, berättar Stefan Lundström.

Budet från behandlingshemsföretaget gjorde att Hylte-familjen kom med ett motbud och det trissade upp priset ytterligare.

– Vi är glada att vi fått det sålt för ett bra pris och det blev högre än utgångsbudet. Det har varit en god affär att äga Lilla Nybo, det har tjänat Laholms kommun väl att äga istället för att gå ut och köpa de här tjänsterna på stan, säger Lundström och syftar på att Lilla Nybo i flera år fungerat som ett hvb-hem för ensamkommande flyktingungdomar där de sista flyttade ut i februari i år.

Det har reglerats bort markområden så fastigheten säljs utan mark.

Rent bokföringstekniskt blir försäljningen en reavinstförlust då kommunen investerade pengar på att rusta upp byggnaden. Samtidigt är den fastighet som nu säljs inte helt och hållet den samma som köptes. Den ursprungliga fastigheten har nämligen styckats av.

– Det har reglerats bort markområden så fastigheten säljs utan mark, säger Stefan Lundström.

Det betyder rent praktiskt och fysiskt att markområdena mot Lilla Tjärby sjö fortfarande är i kommunens ägo och skulle kunna bli aktuella för försäljning av bostadstomter och generera ytterligare intäkter till kommunkassan.

Publicerad 10 September 2019 11:22