Laholms FK bygger om på Glänninge Park. Området vid D-planen ska förändras och kommer när arbetet är klart husera två nya gräsplaner.

Laholms FK bygger om på Glänninge Park. Området vid D-planen ska förändras och kommer när arbetet är klart husera två nya gräsplaner. Foto: Johan W Jönsson

Beslut om pengar till LFK:s nya gräsplaner sköts fram

Oeniga KS-politiker låter fullmäktige bestämma

LAHOLM.

Rena månlandskapet råder på Glänninge Park efter att Laholms FK dragit igång med arbetet att bygga gräsplaner. Men några pengar från kommunen, som ingår i LFK:s tänkta finansieringsplan, får vänta. Kommunstyrelsen har passat bollen vidare till kommunfullmäktige.

Av
Rickard Gustafsson

Många och långa diskussioner i kommunstyrelsen under tisdagen mynnade ut i att ärendet kickades vidare till kommunfullmäktige. Beslut om LFK:s bidragsansökan på 1 125 000 kronor dröjer alltså till senare i månaden.

Centern, Moderaterna, Socialdemokraterna och KD stöttar miljonbidraget medan Laholmspartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna inte är fullt lika övertygade om att satsa pengar vid Glänninge Park.

– Det blev en lång diskussion. Många tycker nog att det är lite orättvist, men jag tycker i min tur att när det finns någon som är beredd att ställa upp med lika mycket pengar som kommunen så ska man ska ta den möjligheten, säger KS-ordföranden Erling Cronqvist (C).

”Någon” i det här fallet är Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond med Peab-grundaren Mats Paulsson vid rodret. Resterande del av pengarna, tio procent av totalbeloppet, går LFK själva in med.

Ärendet har tidigare varit uppe i Kultur- och utvecklingsnämnden som fastslog att nämndens ansträngda ekonomi inte medger möjligheten till bidrag.

I kommunstyrelsen ser ekonomin bättre ut. Enligt den senaste budgetuppföljningen prognostiserar man ett överskott på 2,5 miljoner kronor och att det finns utrymme för satsningen.

– Skulle vi byggt två planer själva hade det blivit en helt annan summa. Sen kan jag förstå att man tycka att ärendet skulle gått en annan väg. Men det är så när man har med entreprenörer att göra, det taktar inte alltid med den kommunala gången. Men återigen, jag tycker det hade varit fel att inte ta chansen, säger Erling Cronqvist.

Samtidigt som politikerna diskuterar bidrag eller ej fortsätter Laholms FK att förändra månlandskapet till fotbollsplaner.

– De har fått markavtal och fått tillåtelse att fälla träd så allt är i sin ordning. Men jag har varit tydlig och sagt till dem att det här får ni göra på egen risk för jag kan inte garantera att fullmäktige säger ja, säger Cronqvist.

– Orsaken till att de gick händelserna i förväg var att de inte kunde vänta med att så gräset för då kan man inte använda planerna till våren vilket var syftet. Vi moderater tycker det här är vettigt, vi får mycket för relativt lite pengar, säger 1:e vice kommunrådet Roland Norrman (M).

LFK har nyttjanderättsavtal för Glänninge Park fram till 2028. Men det kan komma att förhandlas om framöver och förlängas, berättar kommunråden.

När anläggningen står klar kan dock inte LFK räkna med ökade driftsbidrag.

– LFK får ingen kompensation för ökade driftkostnader för detta, avslutar Erling Cronqvist.

Publicerad 11 September 2019 09:15