Karin Wedin och hennes kollegor på högskolan i Kristianstad arbetar just nu med projektet Insekter som kulinariska läckerheter i avsikt att göra proteinet mer aptitligt.

Karin Wedin och hennes kollegor på högskolan i Kristianstad arbetar just nu med projektet Insekter som kulinariska läckerheter i avsikt att göra proteinet mer aptitligt. Foto: Privat

Snart ligger krypen på våra tallrikar – hon ska få dem att se aptitliga ut

Insekter som kulinariska läckerheter tas fram på högskolan

SVERIGE. Är du sugen på en maskkorv eller syrsa-burgare? Inom en snar framtid kan livsmedel gjort av insekter komma att säljas i våra matbutiker. "Det är nära nu. Senast nästa år tros lagstiftningen vara på plats", säger Karin Wendin, som forskar på hur man ska få insektsbaserat protein att smaka gott och se aptitligt ut.

– Många är fortfarande skeptiska till att äta insekter. Vårt jobb är därför att se hur man skulle kunna använda sig av insektsbaserat protein utan att folk äcklas av det, säger forskaren Karin Wendin som tillsammans med sina kollegor på Kristianstads högskola forskar kring hur livsmedlet skulle kunna användas i framtiden.

– Det verkar som att acceptansen kring insektsbaserat protein är högre om man slipper se vad det är man äter. Vi tittar därför på hur man skulle kunna hacka och mala insekterna och använda dem i kombination med annat.

Undersökningar visar att folk har en högre acceptans för att äta insekter om de slipper se vad det är de stoppar i sig.

Undersökningar visar att folk har en högre acceptans för att äta insekter om de slipper se vad det är de stoppar i sig. Foto. Privat

Några rätter som man redan nu har tagit fram är olika typer av pastejer, korvar, biffar och bakverk.

– Vårt fokus ligger huvudsakligen på mjölmask och syrsa. Vi har valt dessa två insekter för att de är så kallade gateway insekter. Folk känner till dem samtidigt som de har en smak som inte sticker ut, berättar Karin Wendin.

I många delar av världen används insekter redan som människoföda och EU:s livsmedelsorgan EFSA håller på att ta fram en ny lagstiftning för att godkänna insekter som livsmedel.

– Det arbetet är långt framskridet. I slutet av detta eller i början av nästa år förväntar mans ig att allt ska vara på plats.

Just nu görs produkttester framförallt på mjölmask och syrsa.

Just nu görs produkttester framförallt på mjölmask och syrsa. Foto. Privat

Men varför är det då så viktigt att få insekter godkända som livsmedel?

– Det är ett bra alternativ till kött med nyttiga fetter och hög proteinhalt. Dessutom har en insektsodling mindre miljöpåverkan än köttproduktion. Det ligger helt enkelt i tiden, säger Karin Wedin.

Förutom att hitta rätt smak och konsistens på det insektsbaserade livsmedlet arbetar projektet "insekter som kulinariska läckerheter" med att finna ett sätt att förvara insekterna på för att öka hållbarheten.

– Liksom fisk härsknar insekter lätt. Så om man inte vill ha dem som levande föda behöver vi hitta ett bra sätt att förvara dem.

Genom att hacka och mala insekterna och blanda dem med råvaror vi känner igen hoppas forskarna kunna attrahera fler.

Genom att hacka och mala insekterna och blanda dem med råvaror vi känner igen hoppas forskarna kunna attrahera fler. Foto: Privat

Publicerad 11 September 2019 08:15