Kopparplåtar har slitits bort och stulits från en del av Hishults kyrka. När stölden ägde rum är oklart.

Kopparplåtar har slitits bort och stulits från en del av Hishults kyrka. När stölden ägde rum är oklart. Foto: Privat

Tjuvar stal koppartak på kyrka

Kyrka och bårhus i Hishult utsatta för metallstöld

HISHULT. Hishults kyrka har drabbats av metalltjuvar. Både på kyrkan och bårhuset har kopparplåtar och fönsterbleck slitits loss och avlägsnats. – Det är så fruktansvärt tråkigt, säger Maria Mårtensson, fastighets- och kyrkogårdschef i Höks pastorat.

Av
Rickard Gustafsson

För andra gången på kort tid har Höks pastorat haft påhälsning av tjuvar. Så sent som i förra veckan rapporterade Laholms Tidning om en maskin- och verktygsstöld i Ysby kyrka. Då stals bland annat en helt ny åkgräsklippare värd över 100 000 kronor.

Nu har pastoratet drabbats igen. Den här gången var det koppar gärningsmännen var ute efter och gärningspersonerna verkar inte haft några betänkligheter över att det var Guds hus de gav sig på.

Fastighets- och kyrkogårdschefen Maria Mårtensson berättar att de först upptäckte att fönsterbleck på bårhuset hade stulits. Att även kyrkan utsatts blev inte känt förrän i fredags.

– Vi hade bestämt oss för att ersätta de stulna fönsterblecken i koppar med plåt. Medan plåtslagaren var här så upptäckte han att även kopparplåtarna på en vinkel av kyrkan var borta. Vi hade faktiskt inte själva sett det, suckar Maria Mårtensson som inte kan fastställa någon tidpunkt för stölden.

Delen där kyrktaket i koppar avlägsnats ligger vid sidoingången där det finns en handikappramp och som även fungerar som intag för kistor.

– Där kan man arbeta ganska ostört, berättar Maria Mårtensson.

Händelsen har polisanmälts.

Hishults kyrka som invigdes 1902 har drabbats av stöld. Kopparplåtar och bleck har stulits från såväl kyrka som bårhus.

Hishults kyrka som invigdes 1902 har drabbats av stöld. Kopparplåtar och bleck har stulits från såväl kyrka som bårhus. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 11 September 2019 10:30