Efter att ha varit stängt i nästan nio månader är det nu klart att Laholms Stadshotell får nya ägare och kommer att öppna igen.

Efter att ha varit stängt i nästan nio månader är det nu klart att Laholms Stadshotell får nya ägare och kommer att öppna igen. Foto: Rickard Gustafsson

Glädjebeskedet – Stadshotellet och puben öppnar igen

Ny ägare till restaurang och pub-rörelsen

LAHOLM.

Laholms Stadshotell och gastropuben Golden Pearl har fått nya ägare. Kontraktet skrevs på i fredags och övertagandet sker den 1 oktober. Affären innebär att den tidigare ägaren Louise Johansson kvarstår som fastighetsägare och hyr ut lokalerna till de som köpt rörelsen. Vem eller vilka som köpt är ännu inte officiellt.

Av
Rickard Gustafsson

Laholms Tidning kan idag avslöja en väldigt positiv nyhet för Laholm och laholmarna. Det anrika Stadshotellet har fått nya ägare och går nu en spännande framtid till mötes.

– Vi är mycket glada över att ha hittat nya, entusiastiska ägare till verksamheten på Laholms Stadshotell. Det känns väldigt bra att det åter ska bli liv och rörelse på hotellet och puben, säger Louise Johansson.

Ambitionen har hela tiden varit att sälja både fastigheten och rörelsen men den här gången blev det en hybridlösning.

– Vi kommer tillsvidare att kvarstå som fastighetsägare och ser fram emot att ha dem som hyresgäster, säger Louise Johansson och berättar att de nya ägarna tänker driva verksamheten i samma anda som tidigare.

Portarna till Laholms Stadshotell och Golden Pearl kommer att slås upp igen sedan Louise Johansson sålt hotell- och restaurangrörelsen till nya ägare. Till vänster Louise dotter Carolina Johansson.

Portarna till Laholms Stadshotell och Golden Pearl kommer att slås upp igen sedan Louise Johansson sålt hotell- och restaurangrörelsen till nya ägare. Till vänster Louise dotter Carolina Johansson. Foto: LT/Arkiv/Henrik Knobe

Intresset för Laholms Stadshotell har varit stort. Det berättar företagsmäklaren Petra Schollin Löfbom, HRF Förmedling, som i maj fick uppdraget.

– Det är 14–15 som hört av sig och det blev hundra procent klart i slutet av förra veckan när handpenningen var på banken och kontraktet var påskrivet. Jag är väldigt nöjd att det gått så snabbt och det är jäkligt kul för laholmarna, säger hon till LT.

Det är en familj som tagit över och de är redan idag verksamma i Laholms kommun.

Vem eller vilka som köpt vill företagsmäklaren inte avslöja.

– De kommer själva att gå ut med någon form av pressrelease, säger Petra Schollin Löfström.

Även Louise Johansson är sparsmakad med information vem hon sålt till, men skingrar ändå frågetecknen rejält:

– Det är en familj som tagit över och de är redan idag verksamma i Laholms kommun. Vi tror mycket på våra nya hyresgäster och vi hoppas att laholmarna blir överförtjusta i att service och mat blir lika bra som när vi drev det, säger hon.

När det gäller det fortsatta ägandet av fastigheten berättar Louise Johansson att den fortfarande är till salu om de finner rätt person.

– Hittar vi någon som kan bli en bra hyresvärd kan vi tänka oss att sälja. Men vi är främst mån om att det ska fungera och bli bra för den nya hyresgästen.

Schollin Löfström berättar att det formella övertagandet sker den 1 oktober och att de nya ägarna har som ambition att öppna så fort det är möjligt.

– När de öppnar vet jag inte, det får ägarna svara på men jag vet att Louise kommer att lotsa de nya ägarna i början.

Det har varit väldigt jobbigt för mig som person att det stått tomt.

Det var i december 2018 som hotell- och restaurangverksamheten stängde till mångas besvikelse.

I april berättade Louise Johansson i LT att hon aviserade att byta mäklarfirma. Och nu, efter drygt nio månaders verksamhetsuppehåll, skrivs det till många laholmares glädje alltså ett nytt kapitel i det 139-åriga hotellets historia.

– Det har varit väldigt jobbigt för mig som person att det stått tomt. Vi vet ju att det ur hotellets perspektiv finns ett behov från näringslivet. Det samma gäller restaurangen och puben som jag vet att laholmarna saknat, säger Louise Johansson som varje gång hon varit på hotellet och pysslat med saker fått frågor från nyfikna laholmare.

– När jag var här för två veckor sedan stod bakdörren till hotellet öppet. Då var det flera personer som letade sig in och frågade ”när ska ni öppna igen?” och ”öppnar det snart?”.

Flera gånger har en affär varit nära förestående, men fallit på målsnöret. Louise Johansson tycker att bankerna vid dessa tillfällen varit väldigt snåla gentemot potentiella köpare.

– Det är ett välmående företag vi velat sälja och det har förvånat oss att banker och finansinstitut varit så försiktiga med att låna ut pengar.

Publicerad 16 September 2019 10:12