Svampkunnige Mattias Träff från Laholm med en Jätteröksvamp från Östra Karup.

Svampkunnige Mattias Träff från Laholm med en Jätteröksvamp från Östra Karup. Foto: privat

Den efterlysta svampen var en Sotriska

Mattias Träff: Hyfsat svampår i år

LAHOLM.

Svampen som Ingrid Olofsson ville ha artbestämd är med största sannolikhet en Sotriska. Det menar svampkunnige Mattias Träff. – Det är inte optimalt att artbestämma genom en bild på en plockad svamp. Men det borde kunna vara en Sotriska, säger han.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Olofsson kom in med den mörkbruna svampen på LT:s redaktion. Hon hade plockat den i Bölarp och hade aldrig sett sorten tidigare. Inte kunde hon hitta den i svampböcker eller på nätet heller.

– Den är inte helt vanlig. Jag såg mitt första exemplar för två år sedan. Jag tycker att det är en av de vackrare svamparna att fotografera. Den är fotogenique, säger Träff.

Det egna intresset för svamp väcktes redan som 7-, 8-åring då han gick på svampkurser med sin mamma.

– Sedan tog fisket över. Men efter att jag träffade min fru för sex år sedan så har jag varit väldigt aktiv igen. Intresset har funnits där hela tiden.

Träff är en av moderatorerna i Facebook-gruppen Svamp-klapp. Merparten av medlemmarna är svenska men det finns även flera norrmän och finnar i gruppen.

– Vi har några riktigt duktiga experter från Tyskland och Italien och en av våra moderatorer bor numer i Frankrike. Vi passerade 50 000 medlemmar för ett par veckor sedan och är nu uppe i 52 000.

Själv titulerar sig Träff som svampkunnig.

– Min fru och ett par kompisar tycker att jag ska utbilda mig till konsulent. Själv är jag inte där än.

Mattias åker inte bara till skogs för att titta på och plocka svamp.

– Normalt går jag mycket på svampjakt här i stan. Jag har plockat lite Kungschampinjon och uppe vid Ebbaredsstugan finns Lömsk flugsvamp. Det är en av de giftigaste sorterna i Sverige.

Ingrid Olofssons plockade svamp var en Sotriska.

Ingrid Olofssons plockade svamp var en Sotriska. Foto: Johan W Jönsson

Mattias plockar inte bara svamp för att ta hem och äta. Han sysslar ännu mer med ”svampskådning”.

– Jag plockar inte bara hem utan jag tittar också mycket på svamp. Ibland njuter jag bara att titta och ibland fotar jag svamparna.

Det har precis som ifjol varit torrt även i år. Det gör att det inte finns så mycket svamp i tallskogen längs kusten.

– När jag var i Hjörnered nyligen hittade jag den fruktansvärt vackra koralltaggsvampen och mitt första exemplar av kruskantarell. Den fick stå kvar. Jag plockade också ett gäng kantareller och en del trattkantareller, även om det inte är riktigt tid för de sistnämnda än.

– Jag har inte sett så mycket Karl-Johan, men jag har inte letat heller. Det har inte heller varit några mängder champinjoner i år, än.

Vad är det som fascinerar så med svamp?

– Det är så mycket man inte vet om svamp. För mig är det en skattjakt – att hitta en ovanlig svamp eller just den svamp man är ute efter. Det är jakten som lockar. Att rensa svamp är jättetråkigt och alla ätbara är inte supergoda heller.

Träff kan själv identifiera 40, 50 ätbara svampar.

Hur ska vädret vara för att svampen ska må bra?

– Det beror lite på vilken sorts svamp man vill hitta. Vinterskivling vill till exempel ha minusgrader. Rent allmänt, och eftersom att de flesta är intresserade av matsvamp i högsäsong, är omväxlande och riklig nederbörd samt lite varmare perioder bra. Senhöstsvamparna vill ha lite kyligare.

Hur är 2019 som svampår hittills?

– Det är ett hyfsat svampår men i början på året var det hopplöst. Ifjol var det extremt mycket Svavelticka. I år är det ett bra kantarellår.

Hur är det då? Är den fotogenique Sotriskan ätbar? Nja! Den uppges ibland som ätlig men är ganska ovanlig och rekommenderas därför inte som matsvamp. Sotriskan växer i gran- och blandskog, helst blåbärsgranskog.

Publicerad 20 September 2019 09:43