För att stötta skolans sexualundervisning lanserar nu RFSU en digital tjänst för lärare

För att stötta skolans sexualundervisning lanserar nu RFSU en digital tjänst för lärare Foto: Saw/Adobe Stock

Så ska lärare få hjälp att prata sex

"Alla har rätt till en lustfylld undervisning om kropp och sexualitet som utgår från deras behov och frågor"

SVERIGE.

Hur pratar man om samtycke, porr och sexuella trakasserier med en högstadieelev? För att stötta skolans sexualundervisning lanserar nu RFSU en digital tjänst för lärare som vill bli bättre på att prata om sex och samlevnad.

Av
Sarah Bernshed

Det är med hjälp av Skolverkets Metoo-pengar som RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, i september lanserat Metodbanken som är en digital tjänst för lärare som vill bli bättre på att prata om dessa frågor. Tjänsten riktar sig i nuläget till lärare från mellanstadiet till gymnasiet.

I ett pressmeddelande skriver RFSU att en granskning av Skolinspektionen visar att många lärare känner sig osäkra på hur de ska prata om till exempel normer, värderingar och hbtq-frågor och att RFSU med Metodbanken vill sprida sina erfarenheter av att prata om sex och relationer med unga.

– Här delar vi med oss av våra mest använda metoder, men skickar också med goda råd kring sådant vi lärt oss under våra många år av samtal med unga. Det kan handla om allt från relationer och säkrare sex till hur man kan prata om porr och vad samtycke egentligen är, säger Kalle Röcklinger, sakkunnig inom utbildning på RFSU i det aktuella pressmeddelandet.

Det är en grundläggande rättighet

Enligt Hans Linde, förbundsordförande på RFSU, behöver mer göras politiskt för att stärka lärare och garantera elever en god sexualundervisning.

– Alla har rätt till en lustfylld undervisning om kropp och sexualitet som utgår från deras behov och frågor. Det är en grundläggande rättighet.

RFSU driver också frågan om att sexualundervisning ska införas som ett obligatoriskt ämne på alla lärarutbildningar samt att kompetensutveckling ges till dagens lärare. Förbundet anser också att frågorna behöver också ingå i SFI och gymnasiets språkintroduktion.

Om RFSU

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik, som har funnits sedan 1933.

Publicerad 20 September 2019 00:00