Claudia Gård och Ulrika Lilja ligger bakom appen GoFrendly, som har närmare 100 000 medlemmar.

Claudia Gård och Ulrika Lilja ligger bakom appen GoFrendly, som har närmare 100 000 medlemmar. Foto: Pressbild

De startade en kompisapp för kvinnor: "Man kan hitta sin kärlek på nätet, varför inte kompisar?"

100 000 kvinnor är medlemmar

MALMÖ/SVERIGE.

Nyinflyttad, barnen har flyttat hemifrån, gamla vänner lever ett annat liv än man själv. Det finns många skeden i livet då man kan behöva nya vänner. Men hur hittar man dem?

När Ulrika Lilja flyttade hem till Sverige efter några år utomlands kände hon att hon behövde hitta nya vänner. Hon sprang på Claudia Gård och de började prata om att göra en mobilapp för kvinnlig vänskap.

– Man kan hitta sin kärleken på nätet, varför inte kompisar? Att hitta vänner och sin plats i ett socialt sammanhang kan ta ganska lång tid om man inte har ett inflöde av människor på jobbet. Med appen kan man snabbt hitta sitt gäng utifrån sina behov. Det kan till exempel vara att man är nyinflyttad, singel eller valt att inte skaffa barn, säger hon.

De lanserade appen GoFrendly för tre år sedan och den har i dag närmare 100 000 medlemmar, i alla åldrar. Av dem bor 38 000 i Malmö. Appen är endast till för kvinnor.

– Det finns sociala appar där man kan träffa människor, men det blir lätt en dejting-app. Här slipper man oönskade sms från killar, utan vet att det är en trygg och bra plattform för kvinnor, säger hon.

Den största åldersgruppen bland medlemmarna är 20–35 år.

– Då händer det mycket i livet och man kan hamna i otakt med sina vänner. En annan stor grupp är kvinnor som har barn som börjar bli stora. De är fortfarande aktiva och sociala och vill göra en massa saker, men kanske inte har någon att göra det med, säger Ulrika Lilja.

Man kan välja att träffas två och två eller gå på en aktivitet med flera kvinnor.

– Många tycker att det är lättare att träffas i grupp, där många hjälper till att dra i konversationen. I gruppen har man ofta bättre kemi med några, som man sedan kan fortsätta att träffa.

Hon uppmanar att man är uppriktig i sin presentation.

– Man vill ju hitta vänner som man verkligen klickar med och då måste man vara ärlig med vem man är. Det finns någon för alla där ute. Sedan tycker jag att man ska våga vara aktiv och inte vänta på att någon annan ska ta kontakt.

Publicerad 21 September 2019 00:00