Amelie Wennström har gjort comeback på fotbollsplanen. Den förra allsvenska spelaren ska försöka hjälpa LFK att vinna serien.

Amelie Wennström har gjort comeback på fotbollsplanen. Den förra allsvenska spelaren ska försöka hjälpa LFK att vinna serien. Foto: LFK

Fotbollsprofilen har gjort comeback på planen

Tjejen som spelade med killar ska hjälpa LFK vinna serien

LAHOLM.

En av kommunens största profiler genom tiderna på damsidan har gjort comeback i Laholms FK. Amelie Wennström (tidigare Fogelberg), 36, har spelat i Allsvenskan, med och mot killar och varit på fyra landslagssamlingar. Nu ska hon hjälpa LFK att vinna division 2.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det är vinna som gäller! Det finns inget annat, säger Wennström.

För sina yngre lagkamrater i LFK är Amelie ingen ”kändis”.

– För dem är hon en tjej som varit med och tränat då och då. Hon säger inte så mycket utan går ut på planen och kör och bidrar på det sättet med sin erfarenhet, har LFK:s sportchef och damtränare Peter Åberg sagt.

– Jag går ju inte dit och berättar vad jag gjort innan. Det gör man ju inte. Jag ser framåt och vill bidra med det jag kan nu, säger Wennström.

Hon har tillhört Laholms FK sedan 2014. Särskilt många matcher har det dock inte blivit.

– Jag registrerade mig för LFK när vi flyttade till Laholm. Jag har varit med på några försäsonger och tränat sporadiskt men det har inte blivit så många tävlingsmatcher.

Nu har det dock blivit tid för mer fotboll igen.

– Döttrarna börjar bli stora. De är sex och nio år gamla. De är jätteintresserade av fotboll och de har undrat varför jag inte spelar…

Amelie blev inringd till en B-lagsmatch i våras.

– Efter det öppnade jag upp för att börja träna och sedan juni har jag kört med laget. Men inte varje träning. Sedan nästan två år tillbaka går jag hos sjukgymnast och vårdar mina ben.

– Jag har haft problem med mina ben i ett antal år. Allt fotbollsspelande har satt sina spår och för att kunna springa behöver jag sköta om dem, säger Fogelberg.

Nu känner hon att hon kan bidra på ett bra sätt.

– När jag varit med innan har det mest varit för att det är kul att hålla igång och för att bidra med min erfarenhet i träning. Men sedan juni har målet vara att även kunna tillföra i match.

...det var jättekul att spela med Skogaby. Det är bland det roligaste jag gjort

Att Wennström är i särklass äldst i truppen tycker hon inte gör något.

– För mig spelar det ingen roll. Det är fotboll det handlar om och även i omklädningsrummet är det mycket fotboll, säger hon.

År 2000 spelade Wennström i Allsvenskan med BK Astrio.

– Vi var uppe och vände ett år. Jag var med i truppen alla matcher men spelade inte alla matcher från start, säger Amelie, som då var 17 år gammal.

Mellan hon var 15 och 17 år gammal var hon med på fyra landslagssamlingar.

– Att jag gjort flicklandskamper stämmer faktiskt inte. Jag kom aldrig längre än de fyra samlingarna.

Mest uppståndelse kring Wennström blev det 2003 då hon som första dam spelade A-lagsfotboll med herrar. Amelie studerade i USA och var hemma i Sverige under sommaren. Hon valde då att träna med Skogaby BK i division 6.

– Jag tillhörde egentligen Stattena i Sverige men tyckte att det var lite långt att köra till Helsingborg. Jag hade kört kung fotboll med Skogaby under höstarna. Jag hörde av mig och frågade om det var okej att jag höll igång med dem.

När hon ringde förbundet och frågade om hon fick vara med och spela matcher var det mest för att kunna vara med som utfyllnad i B–laget.

– Har jag rätt för mig var det en regel som precis ändrats som gjorde att jag fick vara med killar i match.

Det blev inte bara spel i B–laget. Amelie gjorde det så bra att hon även fick spela med A-laget. Det blev stor uppståndelse. Riksmedia rapporterade om tjejen som spelar med killar.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli sådan uppståndelse. Men det var jättekul att spela med Skogaby. Det är bland det roligaste jag gjort. Jag fick till och med vara med om en LT-cupfinal. Det var en häftig upplevelse!, säger Amelie.

Moderklubben är annars Genevads IF. Wennström gjorde debut i division 1 med GIF–ladies som 13-åring.

Vad hoppas du kunna tillföra LFK?

– En grej är ju att bidra med den rutin jag skaffat mig. En annan sak är att lyfta laget med min inställning. Det är vinna som gäller, inget annat.

Hur tycker du det funkar i träning och match med LFK?

– Jag tycker att det varit riktigt bra! Det har varit bra struktur på träningarna. Peter (Åberg) är tydlig och rak som tränare och jag gillar att han ställer krav.

Hur ser du på framtiden?

– Än så länge handlar det om den här säsongen ut. Så får vi utvärdera sedan och se om det funkar. Funkar det bara fysiskt och tidsmässigt så är jag öppen för en fortsättning. Jag tycker fortfarande att det är skitkul med fotboll!, avslutar Amelie Wennström.

Lite om Amelie Wennström

Ålder: 36

Familj: maken Martin, döttrarna Svea 9 och Ellie 6

Från: Norra Kärragård

Bor: Laholm

Yrke: Kvalitets- och miljöchef på Nilsson Special Vehicles

Aktuell: fotbollslegendar som gjort comeback i Laholms FK

Publicerad 21 September 2019 00:00