Genevad/Veinge IF:s nya tränarkvintett: Ola Carlsson, Alexander Nilsson, Charlie Boson och Lars ”Tudde” Pettersson.

Genevad/Veinge IF:s nya tränarkvintett: Ola Carlsson, Alexander Nilsson, Charlie Boson och Lars ”Tudde” Pettersson. Foto: GIF/VIF

Gustafsson lämnar över till de egna adepterna

”Ett vackert avslut”

VEINGE.

Efter tio år som seniortränare i Genevad/Veinge IF stiger Kim Gustafsson åt sidan. Han lämnar över stafettpinnen till Charlie Boson och Alexander Nilsson. – Jag tycker att det är ett vackert avslut där cirkeln sluts. Jag började träna Alexander och Charlie när de var 5-6 år gamla. Tjugo år senare lämnar jag över till dem, säger Gustafsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Kim Gustafsson är en av Laholms kommuns mesta tränare. Han har varit tränare i GIF/VIF i 20 år. De senaste tio för seniortruppen. Han tog över laget 2010 tillsammans med Lars ”Tudde” Pettersson.

– Jag har gett allt! Nu behöver laget nya röster och idéer. Vi har dessutom genomgått ett generationsskifte denna säsongen och jag tycker att det är en lämplig tidpunkt att kliva av, säger Gustafsson.

Han har fört moderklubben från division 7 till division 4. 2018 blev GIF/VIF unikt då man som första laholmslag, efter LFK, lyckades hålla sig kvar i fyran. I år blev det dock respass.

– Folk har sagt att det var ett tråkigt att det blev nedflyttning under min sista säsong. Och visst, jag hade andra mål inför säsongen men på något sätt kännetecknar det kanske mig som ledare på ett bättre sätt än om vi, med spelare utifrån, hade stått inför ett kval till trean.

– Jag värderar det högre att få ha varit med om att först slussa in -03:orna där vissa gjort stora framsteg i A-elvan och nu i höst har -04:orna gjort entré på allvar i seniortruppen.

Gustafsson lämnar över tränarskapet i GIF/VIF till två av sina gamla adepter.

– Jag tycker att det är ett vackert avslut där cirkeln sluts. Jag började träna Alexander och Charlie när de var 5-6 år gamla. Tjugo år senare lämnar jag över stafettpinnen till dem, säger han.

I bakgrunden kommer de unga tränarna (25 och 26 år gamla) att få stöttning av två rutinerade namn: tränarikonen Lars ”Tudde” Pettersson som gjort väldigt mycket för laholmsfotbollen (idag dock mest känd som Isak Petterssons pappa) och GIF/VIF:s största målskytt genom tiderna: Ola Carlsson (senast tränare för VGLT:s P15-lag som nu slussas upp i respektive seniortrupp i GIF/VIF och Lilla Tjärby).

– Jag har haft ”Tudde” som tränare, som bollplank och som god vän. Ola Carlsson har jag spelat med och känt i hela mitt liv. Det var dessutom han som gav mig förtroende som seniortränare första året då han var fotbollssektionens ordförande, säger Gustafsson och fortsätter:

– Det började med pojkar födda -93, -94, -95 och avslutas med pojkar födda -03, -04, -05.

Han öppnar samtidigt upp för att hjälpa till även i fortsättningen.

– Jag är öppen för att hjälpa till där det behövs. Det kan handla om alltifrån att ta en tvätt som att coacha laget vid behov.

Efter tio år som tränare för GIF/VIF:s seniorer lämnar Kim Gustafsson över ansvaret.

Efter tio år som tränare för GIF/VIF:s seniorer lämnar Kim Gustafsson över ansvaret. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Ola Carlsson ser fram emot sin nya roll.

– Jag och ”Tudde” blir bollplank och hjälpredor till Alle och Charlie. Jag kommer kanske inte vara med på varje träning men finnas till hands vid behov. Komma med lite råd, tips och idéer om så önskas och bistå med min erfarenhet. Att lotsa in -04:orna i seniorsammanhang blir också en viktig del, säger han.

– Jag är otroligt nöjd med att vi i Alle och Charlie fått tag på två killar från byn med ett stort hjärta för GIF/VIF. Det känns som att det kan sporra övriga spelare och att det kan bli en bra nystart för föreningen, fortsätter Carlsson.

Charlie Boson om första tränaruppdraget:

– Jag och Alex kommer dela på huvudansvaret rakt av. Vi kommer att vara spelande tränare båda två. Därför känns det bra att vi har fin back up i våra mentorer Tudde och Ola.

– Att bli tränare för moderklubben är en ära för mig och jag ser verkligen fram emot att få införa mina egna idéer och tankar samt de erfarenheter jag samlat på mig under åren. Vi vill fortsätta på det spår Kim lett oss in på men med vår egen twist.

I och med detta avslutar Boson satsningen på den egna fotbollen i Laholms FK.

– Jag har känt framåt hösten att fotbollen tagit mycket tid från familjen. Jag har stressat till träningarna och ändå har jag blivit sen. I GIF/VIF sätter vi själva träningstiderna och det blir lättare att pussla. Att all träning nu med konstgräset kommer att ske i byn betyder också mycket, säger Charlie och fortsätter:

– Sedan går det inte att komma ifrån att min plan för det här året gick i stöpet lite efter min skada i början på säsongen. Jag känner själv att jag inte riktigt hittat tillbaka till den formen jag hade förra året. Jag är väldigt nöjd med min tid i LFK trots att det inte blev som jag tänkt. Men jag känner att jag är färdig med ”satsningen” som spelare.

Boson kommer fullfölja säsongen med LFK och kommer att finnas tillgänglig under hela kvalet till division 2.

Lennart Svensson och Magnus Kinsch fortsätter som lagledare i GIF/VIF.

Publicerad 01 October 2019 16:56