Nils Danred vid de gamla skattkistor som fanns på banken redan då den huserade i rådhuset.

Nils Danred vid de gamla skattkistor som fanns på banken redan då den huserade i rådhuset. Foto: Johan W Jönsson

Utställning om banken inleder hösten i rådhuset

Maxi cup och parfym följer i programmet

LAHOLM.

Föreningen Gamla Laholm vilar inte på lagrarna. Under hösten fortsätter man att ställa ut i rådhuset. Först ut är Laholms Sparbanks historia, sedan följer Maxi cup och en utställning om parfymflaskor.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Laholms Sparbank har en lång historia i Laholm. Redan 1857 öppnade man just i rådhuset. Därför kan man säga att cirkel nu sluts med utställningen på samma plats.

– Mångårige bankmedarbetaren Bengt Hansson är den som samlat på sig det mesta. Jag tror att han blivit väldigt glad över den här utställningen, säger Nils Danred från Gamla Laholm.

– Det är en del av kommunens historia som vi tycker känns viktig att visa upp. Normalt finns de flesta grejerna på banken men där är de inte uppställda som i ett museum, fortsätter Danred.

Bland annat finns skattkistor som var med redan på tiden från då banken var i rådhuset. Samt de två första bankböckerna i Laholms Sparbanks historia.

– Det var apotekare Fredrik Hansson som upprättade två bankböcker till sina söner, berättar Danred.

”Detta är två riktiga rariteter”, säger Danred och visar upp de två första bankböckerna i Laholms Sparbanks historia. Foto: Johan W Jönsson

”Detta är två riktiga rariteter”, säger Danred och visar upp de två första bankböckerna i Laholms Sparbanks historia. Foto: Johan W Jönsson

Efter tiden i rådhuset flyttade banken till en grannfastighet till Stadshotellet. 1924 flyttade man in i nuvarande lokaler, som då varit prästgård.

– Det känns kul att visa upp bankens historia – göra den tillgänglig för laholmarna och andra intresserade. Visa upp det helt enkelt, säger Danred.

Efter utställningen om banken väntar fotboll. Några i föreningen har samlat material om Maxi cup och Värnens BK.

– I princip alla grabbar, för det var främst killar som spelade på den tiden, har spelat Maxi cup. Jag var själv med och spelade. Det har engagerat många och är säkert intressant för många, säger Danred.

Därefter kommer en del av Christina Lindwall– Nordins utställning om parfymflaskor att ta plats rådhuset.

Utställningen om banken börjar på lördag (5 oktober).

Publicerad 02 October 2019 12:17