Konstnären och keramikern Elvira Roslund Gustavsson ger små värdefulla tips till Melker Einarsson och Leon Garino i hur man på ett smidigt sätt kan arbeta med leran.

Konstnären och keramikern Elvira Roslund Gustavsson ger små värdefulla tips till Melker Einarsson och Leon Garino i hur man på ett smidigt sätt kan arbeta med leran. Foto: Rickard Gustafsson

Elever skapar offentligt skolkonstverk i lera

Keramiska totempålar ska högtidligt invigas i december

SKOTTORP. Ett kollektivt framarbetat konstverk i keramik kommer i december att få en framträdande plats på Skottorpsskolan. 200 elever har i konstprojektet, under ledning av konstnären Elvira Roslund Gustavsson, arbetat med lera som när det är klart får utformningen av flera meter höga totempålar.

Av
Rickard Gustafsson

I två veckors tid har F-6-eleverna på Skottorpsskolan arbetat två och två med att skapa delar i lera som därefter ska bli ett keramiskt konstverk.

– Det ska bli ett offentligt konstverk och ska placeras ut här på skolan, säger keramikern Elvira Roslund Gustavsson när LT kommer på besök.

Miljön i klassrummet präglas av koncentration och flitighet. Eleverna är djupt fokuserade och utnyttjar varenda minut av tiden för skapande.

Leran eleverna jobbar med bildades för 200 miljoner år sedan och har grävts upp i skånska Fyledalen och därefter bearbetats på Lokatta Keramik på Gotland.

Elliot Thelander och Oliver Örnstedt tyckte att konstprojektet i lera var väldigt roligt. Att 200 elever varit med och arbetat fram ett konstverk tillsammans tycker de är väldigt coolt.

Elliot Thelander och Oliver Örnstedt tyckte att konstprojektet i lera var väldigt roligt. Att 200 elever varit med och arbetat fram ett konstverk tillsammans tycker de är väldigt coolt. Foto: Rickard Gustafsson

Vid ett bord sitter tredje- och fjärdeklassarna Oliver Örnstedt och Elliot Thelander och är fullt upptagna med att skapa sin del av konstverket.

– Jag håller på med en sol och innan har jag gjort ett mönster som jag sett på en burk med energidryck, säger OIiver som aldrig tidigare arbetat med lera men gillar att skapa saker.

Elliot kavlar in ett löv i leran och mönstret blir riktigt vackert.

– Aah, det blir nog lite för stort och får inte plats på plattan, säger han och börjar istället om och väljer istället att forma en målarpensel i leran.

Det är så himla vackert att se det fokus som leran ger eleverna.

”Plattan” är en lerplatta där eleverna placerar sina utskurna symboler. Plattan kommer därefter att böjas av Roslund Gustavsson och bli en cylinder. Cylindrarna i sin tur kommer att brännas på Skottorps Stengods.

– Av cylindrarna kommer jag att sedan att sammanställa totempålarna. De blir två meter höga och innan jul blir det vernissage här på skolan, säger Elvira Roslund Gustavsson.

Eleverna har två och två arbetat med lerplattorna och fyllt dem med olika motiv och symboler. Lerplattorna ska sedan böjas till en cylinder och brännas på Skottorps Stengods. Därefter sammanställer konstnären Elvira Roslund Gustavsson cylindrarna och trär de på varandra till två meter höga totempålar. Totempålarna kommer att bli ett offentligt konstverk som ska placeras ut på Skottorpsskolan i samband med ett vernissage innan jul.

Eleverna har två och två arbetat med lerplattorna och fyllt dem med olika motiv och symboler. Lerplattorna ska sedan böjas till en cylinder och brännas på Skottorps Stengods. Därefter sammanställer konstnären Elvira Roslund Gustavsson cylindrarna och trär de på varandra till två meter höga totempålar. Totempålarna kommer att bli ett offentligt konstverk som ska placeras ut på Skottorpsskolan i samband med ett vernissage innan jul. Foto: Rickard Gustafsson

Keramikern, som till vardags har sin arbetsplats på gamla krukmakeriet i Laholm, tycker mycket om att jobba med pedagogiska projekt.

– Det är så himla vackert att se det fokus som leran ger eleverna. Delaktigheten och gemenskapen att skapa någonting tillsammans ger stolthet och eleverna växer i det här och det är en viktig del i slutresultatet, säger Elvira Roslund Gustavsson och berättar att eleverna varit helt uppslukade.

Oliver Örnstedt och Elliot Thelander är inne på samma spår.

Det är kul att alla jobbar tillsammans på det här konstverket, säger Elliot.

– Tänk att alla har varit med och skapat en liten del av olika saker som blir en stor skulptur. Coolt, säger Oliver.

En stor portion tålamod och koncentration är ett måste när man jobbar med lera. Vera Ehrenskär och Isabella Schlick lyckades väldigt väl med sina symboler.

En stor portion tålamod och koncentration är ett måste när man jobbar med lera. Vera Ehrenskär och Isabella Schlick lyckades väldigt väl med sina symboler. Foto: Rickard Gustafsson

Att jobba med lera är nästan som att baka pepparkakor. Här är det Elise Johansson och Lykke Rasmussen som är i full färd med att hantera lerdegen.

Att jobba med lera är nästan som att baka pepparkakor. Här är det Elise Johansson och Lykke Rasmussen som är i full färd med att hantera lerdegen. Foto: Rickard Gustafsson

Leo Tildeberg och Viggo Thuresson agerar väldigt noggrant när de skär ut sina symboler i leran.

Leo Tildeberg och Viggo Thuresson agerar väldigt noggrant när de skär ut sina symboler i leran. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 06 October 2019 00:00