Laholms FK firar seriesegern med guldhattar, t-shirts, vepa och bubbel. Västra Karup besegrades med 6-1 i epilogen. Därför spelade det ingen roll att HBK slog Röke med 5-2.

Laholms FK firar seriesegern med guldhattar, t-shirts, vepa och bubbel. Västra Karup besegrades med 6-1 i epilogen. Därför spelade det ingen roll att HBK slog Röke med 5-2. Foto: Caroline Nilsson

Laholms FK klart för division 1

Vann serien efter urladdning i säsongsfinalen

LAHOLM.

Laholms FK:s damer har gjort en fantastisk säsong I division 2. Laget förblev obesegrat under säsongen. I avslutningen mot Västra Karup blev det seger med klara 6–1. Det innebar att LFK vann serien före Halmstad och att det blir spel i division 1 2020.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Jag är väldigt stolt över hur tjejerna hanterat den här säsongen. Vi är obesegrade, vinner 18 matcher och kryssar i två. Dessutom släpper vi bara in tio mål under hela säsongen, säger succétränaren Peter Åberg.

LFK fick en drömstart i epilogen på bortaplan mot topplaget Västra Karup. Elin Karlberg gjorde 1–0 framspelad av comebackande Maja Ljungberg efter bara fem minuters spel.

Efter tio minuter ledde LFK med 2–0. Alicia Svensson hittade upp med en boll på Moa Larsson som klev in och placerade in bollen i bortre.

– En kanonstart för oss! Men egentligen speglade 2–0 inte matchbilden. Västra Karup var taggade och dunkade på med längre bollar som de löpte loss på, säger Åberg.

– Vi fick inte igång vårt passningsspel och det blev mycket fläng fram och tillbaka, fortsätter LFK-tränaren.

Efter halvtimmen spelad reducerade hemmalaget. Lagets skyttedrottning Julia Bengtsson avslutade i virket. LFK tappade boll på mittplan och ett skott slank in bakom Lina Strandahl i LFK-kassen.

– Vi kunde gjort både ett och två mål till i första. Maja (Ljunberg) och Ida (Axeldal) hade ett övertag på Västra Karups backlinje när vi väl fick upp bollen till dem, säger Åberg.

Ja, för det var stirrigt och nervöst på många uppspelsfötter i första halvlek.

– I paus pratade vi om att höja fokus i passningsspelet och om bättre rörelse. Och det lyckas vi med. Vi kontrollerar andra halvlek fullständigt.

Efter timmen spelad hittade Maja Ljungberg Ida Axeldal centralt i banan. Axeldal fick på ett bra avslut fram till 3–1.

Bara minuten senare gjorde Amelie Wennström 4–1 med ett skott från straffpunkten efter inlägg.

– Det var spiken i kistan!, konstaterar LFK-tränaren.

I minut 71 utökade Ida Axeldal till 5–1. Malin Schibli nickskarvade fram bollen till en ren Axeldal som rundade målvakten och la in bollen i öppet mål.

– Vi gör tre fina spelmål på tio minuter och seriesegern är helt klar. Det var många glädjetårar och leenden på bänken mot slutet av matchen.

LFK gjorde 6–1 i slutminuterna då inhopparna Simone Jouhila Johansson och Louise Thulin samarbetade. Fri mot mål missade Thulin inte. Strax efter blåste domaren av till vild LFK-glädje.

– Vi är väldigt starka i andra halvlek. Nu hade vi dessutom en stark bänk och kunde göra byten som tillförde ny energi.

Vad sa du till spelarna när ni hunnit samla er efter slutsignalen?

– Jag har ju varit med om det här innan. Man ska passa på att njuta. Det kommer inte tillbaka. ”Mingla runt på planen så länge ni kan. Vi firar i omklädningsrummet när det blir dags.”

Åberg har nu vunnit serien som ansvarig tränare både för LFK:s damer och herrar.

Varför vinner ni serien?

– Vi har haft problem med målskyttet och har fått jobba med vårt spel. Dessutom har vi drabbats av skador. Därför är jag väldigt imponerad över tjejernas säsong.

– Vi har varit otroligt jobbiga för de andra lagen att möta. Svåra att göra mål på och själva kan vi göra mål på flera olika sätt.

– Efter hand som passningsspelet blivit bättre har de andra lagen fått försvara sig mer och mer och vi har blivit svåra att stå emot.

– Sedan går Majas (Ljungbergs) säsong inte att blunda för. Hennes poäng och samarbete med övriga spelare har varit betydelsefullt för oss.

Vad behövs för att ni ska kunna etablera er i ettan?

– Vi behöver någon mer målskytt. Bredden finns men vi behöver få in lite andra personligheter i gruppen och ytterligare bredd. Nästa säsong blir det ”HBK-matcher” i varje omgång.

LFK kommer träna oktober ut då en del provspelare bjuds in för att deltaga.

Efter matchen firades seriesegern med pizza hemma hos familjen Axeldal i Mellbystrand.

Division 2 Sydvästra Götaland

Västra Karup IF-Laholms FK 1-6 (1-2)

Mål LFK: Ida Axeldal 2, Elin Karlberg, Moa Larsson, Amelie Wennström, Louise Thulin

Domare: Peter Zachrison, Helsingborg

Publicerad 07 October 2019 12:44