Stefan Farehed, ungdomsledare i Laholms FK, kan efter att ha följt den politiska debatten kring föreningens bidragsansökan inte längre hålla tyst. Han känner att han måste svara upp på de påhopp som flera politiker utsatt föreningen för.

Stefan Farehed, ungdomsledare i Laholms FK, kan efter att ha följt den politiska debatten kring föreningens bidragsansökan inte längre hålla tyst. Han känner att han måste svara upp på de påhopp som flera politiker utsatt föreningen för. Foto: Rickard Gustafsson

”Känner att jag måste sätta ner foten”

Ungdomsledare i LFK frustrerad över okunniga och oupplysta politiker

LAHOLM. Stefan Farehed, ungdomsledare i Laholms FK, har följt den politiska debatten kring klubbens bidragsansökan för nya planer på Glänninge Park. Utfallen från vissa politiker kring ärendet och mot föreningen har gjort att han inte längre kan hålla tyst.

Av
Rickard Gustafsson

Det vilar ett lugn över Glänninge Park när LT träffar ungdomsledaren Stefan Farehed, tränare i LFK:s P05-lag. Onsdagseftermiddagen är på väg över i kväll och lugnet övergår till liv och aktivitet när flera lag ur LFK:s starka ungdomsverksamhet, med totalt 550 barn och ungdomar, kommer till en av årets många träningar.

Känner du till att det finns 80 ideella ledare i LFK som var och en lägger minst 250 timmar per år? Det är sex veckor per person.

Stefan Farehed är omklädd och klar och har redan förberett med att fram bollar och koner till kvällens träning då svetten hos 14-åringarna kommer lacka ute på konstgräset.

Efter en halvtimmes intervju har Farehed simultant svarat på flera sms från killarna i laget, allt från att man blir några minuter sen till glömda träningskläder i skolan.

– Känner du till att det finns 80 ideella ledare i LFK som var och en lägger minst 250 timmar per år? Det är sex veckor per person, och om något år är vi över 100 ledare, säger Stefan.

Det är på något sätt grundbulten i föreningens verksamhet som Farehed beskriver och det som mynnat ut i all den frustration han burit på sista tiden.

Det är slående hur otroligt okunniga vissa politiker är om vår verksamhet. De har mig veterligen aldrig varit här uppe. Varför kommer de inte hit och frågar oss vad vi gör och hur vi har det?

Anledningen är den debatt som blossat upp kring LFK:s bidragsansökan som fått vissa politiker att höja rösten i media och talarstolen i kommunfullmäktige och kritisera ärendet och föreningen.

– Jag har följt debatten och jag känner att jag inte bara som ungdomsledare utan även som kommuninvånare måste sätta ner foten. Man sitter och tittar på fullmäktige som inte är världens roligaste, men som ändå ska ha någon form av seriositet, säger Stefan Farehed och fortsätter:

– Det är slående hur otroligt okunniga vissa politiker är om vår verksamhet. De har mig veterligen aldrig varit här uppe. Varför kommer de inte hit och frågar oss vad vi gör och hur vi har det?

Kritiken från vissa politiker och arbetet med att bygga om Glänninge Park har förstärkt sammanhållningen i Laholms FK, berättar ungdomsledaren Stefan Farehed. I bakgrunden på bilden syns det nysådda området där det till våren kommer att husera två nya gräsplaner som blir ett väldigt välkommet tillskott för LFK:s verksamhet.

Kritiken från vissa politiker och arbetet med att bygga om Glänninge Park har förstärkt sammanhållningen i Laholms FK, berättar ungdomsledaren Stefan Farehed. I bakgrunden på bilden syns det nysådda området där det till våren kommer att husera två nya gräsplaner som blir ett väldigt välkommet tillskott för LFK:s verksamhet. Foto: Rickard Gustafsson

Farehed berättar att uttalandena i fullmäktige inte ska få stå oemotsagda och han vänder sig särskilt mot att LFK, av MED:s fullmäktigeledamot Karl-Fredrik Klinker, anklagades för egenmäktigt förfarande i samband med det nya planbygget.

– När det blir påhopp på oss ideella ledare känner jag att jag måste svara upp mot dessa politiker. De är så otroligt dåligt upplysta, säger han och tar upp en annan groda som slank ur MED-politikerns mun.

– Han säger ”att man alltid jobbar mer ideellt i en liten förening än i en stor”. Vad vet han om det? Nej, man får inte som folkvald svara hårt arbetande ideella krafter på det sättet, säger han och skickar på stående fot ut en evig inbjudan till politikerna till Glänninge Park.

– Vill man göra skillnad på riktigt som politiker, kom hit, lyssna, ta reda på vad vi gör. Prata med oss, vi bjuder på kaffe. Är man folkvald och sitter och ska ta beslut så får man minsann ta kontakt och prata med folket.

Stefan Farehed fortsätter att berätta om allt det som klubben gör som inte handlar om träningar, matcher, offside och mål. Allt från att hjälpa ungdomar med läxhjälp efter skolan till att förse och hjälpa familjer som inte har råd med träningskläder och skor till sina barn.

– Vi är en samhällsaktör, vi tar ansvar för våra ungdomar. Det är inte bara LFK som nyttjar Glänninge Park – alla fotbollsföreningar är här uppe under vinterhalvåret och använder konstgräsplanen. Men tittar man på antalet barn och ungdomar så sysselsätter vi flest, säger Stefan Farehed.

När man får den här chansen med en extern finansiär måste man ta den. Den här investeringen kommer att bli en av de bästa i kommunen någonsin.

Farehed berättar att klubben lagt ner många ideella timmar på planbygget. Exempelvis gick ett stort antal ledare hela natten till den 22 september och för hand plockade bort sten för att gräsplanen skulle hinna sås i tid.

Kommunens investering på 1 125 000 kronor är en förhållandevis blygsam summa med tanke på vad man får för pengarna. Två fullstora, väldränerade planer med helt ny belysning.

– Hade kommunen gjort det här själva hade det kostat sex miljoner, hävdar Stefan Farehed.

Men kan du förstå politikernas synsätt, när de argumenterar ur ett rättviseperspektiv, att det finns andra klubbar och idrottsanläggningar som behöver de här pengarna minst lika mycket?

– Rättviseperspektivet kan alltid diskuteras. Klinker och Bertil Johansson (LP) tyckte att alla skulle få dela lika på de här pengarna, men vad blir det av det? När man får den här chansen med en extern finansiär måste man ta den. Den här investeringen kommer att bli en av de bästa i kommunen någonsin, säger Stefan Farehed och fortsätter:

– Minst 550 ungdomar kommer varje vecka de närmsta 25–50 åren att använda de här planerna. Vad blir kostnaden per timme och barn? Svaret på det är egentligen ointressant, de värden vi får ut av den här investeringen går inte att mäta i pengar, det gör faktiskt inte det.

Publicerad 08 October 2019 11:53