Filip Nilsson var Pumas bästa spelare i matchen mot Åsa. Nilsson avgjorde i förlängning.

Filip Nilsson var Pumas bästa spelare i matchen mot Åsa. Nilsson avgjorde i förlängning. Foto: IBK Puma

Monstervändning av Puma i premiären

Hämtade upp sju måls underläge

VÅXTORP.

IBK Puma stod för en makalös vändning i seriepremiären i division 3. Våxtorpslaget låg under med hela 7–0 men lyckades vända och vinna med 12–11 i sudden. – Den är lite ovanlig och speciell!, konstaterar spelande tränaren Magnus Nilsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Själv tog han över laget ihop med Kristoffer Råsäter inför förra säsongen. Efter flera års spel med Munka Ljungby i division 1 blev ”Mange” ett tungt nyförvärv. Puma gick obesegrat igenom fyran och är i år nykomlingar i division 3.

– Vi har i stort sett samma trupp. Jag vet inte så mycket om serien. Men vi är bra och går för att vinna varje match. Sedan gäller det att hitta en jämnhet. Lagen i trean är bättre, säger Nilsson.

Johan Johansson har slutat spela på grund av arbetsskäl. Hampus Torlabo är ny i Puma från Halmstads IBK.

Åsa var ett stabilt mittenlag i division 3 förra säsongen. De har dessutom förstärkt upp laget något. Att de skulle ha 8–2 på Puma efter en period var ändå mycket oväntat.

– Vi satt kvar i bilarna. Vi visste att hallen var trång och att det skulle smälla och komma mycket avslut. Vi var inte chockade men det fanns ingen energi i laget.

– Vi underskattade inte Åsa men det fanns nog ändå en lite för kaxig attityd inför matchen efter vår fina försäsong, fortsätter Nilsson.

I andra perioden gjorde snidaren Jacob Davidsson tre raka mål för Puma som plötsligt hade närmat sig till 5–8.

– Vi såg framåt och sa att vi skulle göra vad vi kunde. Trots att vi låg under med 7–0 kände vi konstigt nog att vi inte var sämre än Åsa. Lagmoralen är en av våra största styrkor.

I takt med att Puma gjorde mål efter mål blev hemmalaget nervöst.

– De kände nog att det inte var klart ändå. Det blev lite rädda och vi fick ett par psykologiskt viktiga mål i slutet av perioderna, säger Mange.

Kristoffer Råsäter reducerade till 7–8 med bara sekunder kvar av den andra akten. Med fem minuter kvar att spela av full tid ledde (!) Puma med 10–8 efter två mål av Magnus Nilsson och ett av matchens gigant – Filip Nilsson.

IBK Puma gick obesegrat genom division 4 ifjol och är i år nykomlingar i division 3.

IBK Puma gick obesegrat genom division 4 ifjol och är i år nykomlingar i division 3. Foto: IBK Puma

Avslutningen blev rafflande. Åsa gick upp till 10–10. Mange gjorde 11–10 för Puma men Åsa kvitterade igen.

– Vi hade ledningen och bra energi i laget men Åsa reducerade snabbt till 9–10 och då fick de mer energi. Tufft att tappa ledningen två gånger om men det kostade på att hämta upp underläget.

Redan i andra bytet i förlängningen satte Filip Nilsson sitt fjärde mål i matchen till 12–11.

– Vi fick en go extrapoäng med oss. Riktigt skön! Fille var vår bästa spelare. Inte bara för målen utan för jobbet han gör. Han höll ihop det hela vägen, även när vi låg under.

Puma gjorde en bra försäsong och avancerade i DM då man oväntat besegrade division 2-laget Kusten och tog andraplatsen bakom Falkenberg i gruppen.

– Inställningsmässigt har vi gjort en bra försäsong. Vi är nöjda med hur det sett ut. Vi har varit väl förberedda till matcherna och stått för bra prestationer.

– Segern mot Kusten är vi supernöjda med. Vi följde vår gameplan till punkt och pricka i den matchen, säger Nilsson.

Hur högt kan ni sikta den här säsongen?

– Vi är nykomlingar i trean. Det är svårt att säga. Men vi har en bra trupp och en tro på att vi kan slå alla lag. Bräckan har själva gått ut och sagt att de ska vinna serien och de får gärna ha favoritskapet.

Pumatränaren tror att Åsamatchen blev en bra erfarenhet.

– Nu är vi igång! Det blev en läxa men ingen dyrköpt sådan i och med att vi fick två poäng med oss hem. Jag tror att det här var en nyttig match för oss – en bra erfarenhet inför fortsättningen.

Division 3

Åsa IF-IBK Puma 11-12 efter förlängning (8-2, 0-5, 3-4)

Mål Puma: Filip Nilsson 4, Magnus Nilsson 3, Jacob Davidsson 3, Kristoffer Råsäter, André Håkansson

Publicerad 11 October 2019 00:00