Som första användare jäktade Claus Prehn från Lilla Tjärby in i cykelgaraget samtidigt som Jonas Hellsten (M) och Erling Cronqvist (C) avslutade invigningsceremonin.

Som första användare jäktade Claus Prehn från Lilla Tjärby in i cykelgaraget samtidigt som Jonas Hellsten (M) och Erling Cronqvist (C) avslutade invigningsceremonin. Foto: Rickard Gustafsson

Stationspendlare har fått ett säkert cykelgarage

Lilla Tjärby-bo först med att registrera sig som användare

LAHOLM. Det nya cykelgaraget på järnvägsstationen är nu i drift vilket gör det möjligt för stationspendlare att låsa in sin cykel på ett tryggt och säkert sätt. Laholms kommun står för hälften av investeringen på 1,2 miljoner och den andra halvan finansieras genom medel från Klimatklivet (Naturvårdsverket).

Av
Rickard Gustafsson

Man skulle kunna tro att det var en välplanerad pr-kupp när stationspendlaren Claus Prehn från Lilla Tjärby jäktade in i det nya cykelgaraget, samtidigt som kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) avslutade invigningen med förhoppningen om att nyinvesteringen skulle bli välutnyttjad.

Men ibland spelar tillfälligheternas spel in och därmed får det konstateras att cykelgaraget fick en riktig pangstart.

Claus Prehn berättar för LT, på vägen till 11.25-tåget, att han tycker att investeringen är ”jättebra”.

– Det är viktigt att kunna ställa in cykeln på ett säkert sätt. Jag har inte cyklat hit innan på grund av att jag inte vågat ställa cykeln här, säger Claus Prehn och syftar på alla stölder som under åren begåtts vid järnvägsstationen.

Lilla Tjärby-bon Claus Prehn var först ut att använda järnvägsstationens nya cykelgarage. Han har tidigare valt att inte cykla till stationen av rädsla för att hans cykel ska bli stulen. 80 kronor i månaden för att ha cykeln inlåst tycker han är ett rimligt pris. I skåpen, som ses i bakgrunden, går det utmärkt att förvara exempelvis cykelhjälmen.

Lilla Tjärby-bon Claus Prehn var först ut att använda järnvägsstationens nya cykelgarage. Han har tidigare valt att inte cykla till stationen av rädsla för att hans cykel ska bli stulen. 80 kronor i månaden för att ha cykeln inlåst tycker han är ett rimligt pris. I skåpen, som ses i bakgrunden, går det utmärkt att förvara exempelvis cykelhjälmen. Foto: Rickard Gustafsson

Just stölderna är en av orsakerna till att cykelgaraget blivit till, men egentligen är hela stationsupprustningen som pågått de senaste åren en konsekvens av att man vill förbättra säkerheten och tryggheten för att fler ska välja cykeln istället för bilen till stationen inför tågresan.

– Vi hoppas och tror att fler kommer att cykla hit och det är också bra för elcyklister att man kan ladda cykelbatteriet i skåpen, säger Erling Cronqvist som tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Jonas Hellsten (M) inte klippte band utan cyklade genom det.

Så hur fungerar då cykelgaraget, med plats för 50 cyklar och 20 skåp (där man kan förvara cykelhjälmen), som kostat 1,2 miljoner kronor?

Kommunens driftschef Kristofer Johansson reder ut begreppen.

– Man kan registrera sig som användare via kommunens hemsida eller på plats skanna in en QR kod och ladda ner en app. Betalar gör man via bankkort eller mobilt bank-id.

Kommunens driftchef Kristofer Johansson berättar att cykelgaraget är öppet dygnet runt.

Kommunens driftchef Kristofer Johansson berättar att cykelgaraget är öppet dygnet runt. Foto: Rickard Gustafsson

De första två veckorna är gratis genom ett ”prova-på”-erbjudande och därefter kostar det 80 kronor för 30 dagar.

– 80 kronor i månaden tycker jag är ett fullt rimligt pris, säger cykelpendlaren Claus Prehn.

Under invigningen talade flertalet politiker och tjänstemän sig varma för cykeln och cyklandet utifrån ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Den nyligen pensionerade Erland Björkman, som avslutade sin långa tjänst i kommunen som tf. kommunchef, var på plats och var glad över att det projekt han startade för flertalet år sedan nu är klart.

– Tillgängligheten har inte varit den bästa och cykelgaraget är en viktig del i hela den här utvecklingen med stationsområdet. Kommunikationerna är oerhört viktiga och pendlingen blir bara större och större, säger Erland Björkman och önskade sina före detta kollegor lycka till med utvecklingen av de nya stationsområdena i Knäred och Veinge.

Kommunens två högsta politiker, Jonas Hellsten (M) och Erling Cronqvist (C), tycker att cykelgaraget är ett välkommet tillskott vid stationen. De båda invigde cykelgaraget under fredagen.

Kommunens två högsta politiker, Jonas Hellsten (M) och Erling Cronqvist (C), tycker att cykelgaraget är ett välkommet tillskott vid stationen. De båda invigde cykelgaraget under fredagen. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 11 October 2019 15:57