Tobias Lidström på Fastighetsbyrån i Laholm berättar att bostadsrätterna på Körvelgången i Trädgårdsstaden är de bostadsrätter som stigit mest i värde i Halland de senaste två åren.

Tobias Lidström på Fastighetsbyrån i Laholm berättar att bostadsrätterna på Körvelgången i Trädgårdsstaden är de bostadsrätter som stigit mest i värde i Halland de senaste två åren. Foto: Fastighetsbyrån/Rickard Gustafsson

Raketuppgång på bostadsrätter i Laholm

Fastighetsbyrån: Körvelgången är en av Sveriges ”raketgator”

LAHOLM. Priserna på bostadsrätter i Sverige har stått relativt stilla de senaste två åren, men det finns undantag – Laholm med sitt lilla utbud är ett av dem. I en kartläggning från Fastighetsbyrån framgår det att Körvelgången i Trädgårdsstaden är den gata som haft den största procentuella ökningen i Halland – 85 procent – de senaste två åren.

Av
Rickard Gustafsson

Det är Fastighetsbyrån som gjort en nationell kartläggning (med siffror från Mäklarstatistik) och utsett var bostadsrättspriserna ökat mest.

På länsbasis finns två gator från Laholms kommun med på prispallen – Körvelvägen i Laholm ligger etta och Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand placerar sig som trea.

Där har kvadratmeterpriserna de senaste två åren ökat med 85 respektive 53 procent. Inte långt därefter, på femte plats, hamnar Margaretagatan i Laholm med en ökning på 48 procent.

– Till att börja med är utbudet av bostadsrätter väldigt litet i Laholm och det säljs inte så många per år, säger Tobias Lidström på Fastighetsbyrån Laholm som dock inte är särskilt förvånad över vare sig statistiken eller prisutvecklingen då han konstaterar att det är ”säljarnas marknad” för tillfället.

Generationsväxlingen spelar in och just bostadsrätterna på Körvelgången är i markplan och ligger i ett trevligt område på promenadavstånd till centrum. Dessutom är månadsavgifterna rätt låga.

Men den stora anledningen är den ökade efterfrågan. Många, framförallt äldre personer, har sålt sina villor och vill ha en mindre fastighet att sköta om.

– Generationsväxlingen spelar in och just bostadsrätterna på Körvelgången är i markplan och ligger i ett trevligt område på promenadavstånd till centrum. Dessutom är månadsavgifterna rätt låga, menar Tobias Lidström.

Fastighetsbyrån Laholm har på senare tid sålt två trerummare på Körvelgången. Båda lägenheterna var på 91 kvadratmeter och gick för 825 000 kronor respektive 800 000 kronor. Vilket fortfarande är fjärran från priserna för motsvarande lägenhetsstorlek i grannkommunen i norr.

– Prisbilden är fortfarande låg i Laholm jämfört med exempelvis Halmstad och det är många halmstadbor som drar sig över gränsen för att priserna är lägre. Men det gäller ju främst villor då eftersom utbudet på bostadsrätter är skralt i Laholm, säger Tobias Lidström och berättar att de två sålda lägenheterna på Körvelgången var så eftertraktade att de gick innan visning.

Ett råd från Fastighetsbyrån är att man både som köpare och säljare av bostäder bör hålla koll på aktuella prisnivåer precis där man vill köpa och sälja, gärna på samma gata och i samma förening.

Det är inte heller dumt att titta på slutpriser och även diskutera med mäklare som har koll på området för att få rätt prisförväntningar.

Fotnot: Endast gator med minst fem försäljningar ingår i statistiken. Försäljningar som rapporterats in som nyproduktion ingår ej.

Publicerad 13 October 2019 00:00