Ränneslövs GIF:s ordförande Mattias Hultin hälsar Cilla Karlsson välkommen som ny tränare för klubbens herrar.

Ränneslövs GIF:s ordförande Mattias Hultin hälsar Cilla Karlsson välkommen som ny tränare för klubbens herrar. Foto: RGIF

Hon tar över Ränneslövs GIF

Blir första dam att träna herrar i kommunen

RÄNNESLÖV.

Cilla Karlsson är känd som en av de största spelarprofilerna den här kommunen haft på damsidan. Nu blir hon första kvinna att träna ett herrlag i Laholms kommun. – Det är ett stort steg men en härlig utmaning. Jag ser fram emot att dra igång, säger Karlsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

LT har nyligen skrivit om Amelie Fogelberg – den första tjejen att spela med killar i representationsserie. Helene Fallhage har tränat Sperlingsholms IF i division 6 och 5 de senaste säsongerna. Nu har även Laholm fått sin första damtränare på herrsidan.

Stenhård som spelare – tuffare än de flesta killar på plan – gjorde sig Cilla Karlsson snabbt ett namn i damfotbollskretsar i kommunen. Cilla prenumererade på en plats i LT-laget under många års tid.

Hon gjorde debut i damlaget i Ränneslövs GIF redan som 11-åring (!). Hon har 450 matcher som spelare bakom sig och var med och startade upp WR80 och WR/Våx.

Som tränare har Karlsson lett flick-, pojk- och damlag. Senast basade hon i WRY. Nu blir hon alltså första kvinna att träna ett herrlag i Laholms kommun.

Det handlar om fotboll

– Det är självklart att det är ett stort steg. Jag har tränat flick-, pojk- och damlag innan men detta blir något annat, säger Cilla och fortsätter:

– Samtidigt är det snabbheten och styrkan som skiljer killar och tjejer åt. Teknik, spelförståelse, taktik och tankesätt är detsamma både för herrar och damer. Det handlar om fotboll.

Hur gick det till när du fick frågan?

– Vi känner ju varandra inom föreningen och det har varit diskussioner. För ett par veckor sedan fick jag frågan om att bli huvudansvarig tränare av Mattias (ordförande Hultin).

– Först var det tal om assisterande tränare men då kände de ”varför inte ta steget fullt ut”. Så blev det som det blev. Det är en utmaning jag ser fram emot.

Vad har du för filosofi?

– Tiden som man är på träning och match är det fokus på fotbollen. Har man satt upp sig för att man vill spela så kör man på det och då är det fotbollen som gäller.

– Sedan är det jätteviktigt att vi har roligt ihop. Det ska vara god gemenskap. Alla ska känna att vi gör det tillsammans. Om vi sedan vinner också är det ännu roligare.

Trots att den här säsongen precis tagit slut vet Karlsson vad hon vill.

– Jag har sett laget i några matcher och känner till killarna, vissa mer än andra då jag haft dem i pojklaget. Vi ska vara med i toppen. Kan vi dessutom ta sjuan vore det ju kanon.

Jag får verkligen tacka för alla glada tillrop

Som assisterande tränare kommer hennes sambo Leif Nilsson att agera. Nilsson själv mångårig spelare i Giffen på sin tid.

– Vi är båda intresserade av fotboll och det är kul att göra detta tillsammans. Jag ville att han skulle finnas med som en stötta för mig i detta.

– Jag kommer också ha härlig hjälp av lagledare i Anders Jönsson och Ulf Wernersson. Uffe har ju varit tränare i Ränneslöv innan och nu senast i Lilla Tjärby.

Sedan Ränneslövs GIF la upp på Facebook att Cilla skulle ta över har hon fått mycket lyckönskningar.

– Jag får verkligen tacka för alla glada tillrop. Det är ett stort stöd för mig i den här utmaningen, avslutar Cilla Karlsson – första kvinnliga tränaren för ett herrlag i Laholms kommun.

Fotnot: Tim Wikström som tränat laget de senaste säsongerna valde själv att kliva av efter årets säsong. Ränneslövs GIF slutade på elfte plats i division 6 södra och trillade ner i sjuan.

Publicerad 16 October 2019 14:46