Pumas unga trupp ser fram emot säsongen i division 1.

Pumas unga trupp ser fram emot säsongen i division 1. Foto: IBK Puma

Ungt Puma föll i premiären – siktar på topp-sex

Ingemarsson förfogar över ett utvecklingsbart lag

VÅXTORP.

IBK Pumas damer har ett ungt och utvecklingsbart lag den här säsongen. Tränaren Joakim Ingemarsson ser fram emot att få se laget ta steg i rätt riktning. – Vi har en yngre trupp än de andra lagen i division 1 och kommer behöva lite tid. Men det kommer bli väldigt bra på sikt, säger den meriterade tränaren.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Ingemarsson tränade inte något lag förra säsongen. Innan det var han ansvarig för Munka Ljungbys herrar i division 1. Han hjälpte dock sin moderklubb Puma under den senaste säsongen och nu har han tagit sig an klubbens damlag.

– I stora drag har vi gjort en jättebra försäsong. Vi inledde i somras med helt okej uppslutning. Sedan drabbades vi av lite frånfall på grund av arbete i Norge, någon skada och en graviditet. När vi gick in i hall var vi lite för lite folk, säger Ingemarsson.

Laget har spelat två träningsmatcher där det blev seger mot det egna pojklaget och förlust mot Ängelholm. Puma har också spelat två DM-matcher där det blev respass mot såväl Träslövsläge som Varla. Sedan valde Puma att dra sig ur DM.

– Vi har inte haft fokus på resultat utan på prestation under träningsmatcherna. Sett till våra motståndare ligger vi nog lite efter i matchandet men det var bättre för oss att dra oss ur DM och fokusera på träningarna. Att spela match med sex, sju utespelare ville vi inte utsätta oss för.

Träningslägret i Munka Ljungby var dock mycket lyckat med teambuilding, ramar, regler och nytt spelsystem på agendan. På slutet har dessutom träningsnärvaron ökat. Fotbollsspelarna har kommit loss bättre. En ”norska” har kommit hem. Dessutom har ett par nyförvärv skrivit på.

– Det ser betydligt bättre ut nu. Det ger mycket mer att träna när vi är 14, 15, 16 än sex, sju. Man kan göra mer och det blir bättre fart på passen. Dessutom är det roligare för alla. Vi ser framåt och fokuserar på det positiva och på det vi kan påverka fram över, säger Ingemarsson.

Målsättningen är topp-sex.

– Vi skulle egentligen spelat i division 2. Men samtliga representationslag gick upp i ettan. Det gör att serien är något tuffare än vad vi först tänkt. Vi har tittat på motståndet och på oss själva och anser att topp-sex är en rimlig målsättning. Efter jul delas serien upp, säger Ingemarsson.

– Vi har ett ungt lag och en del nya spelare. Vi behöver lite tid och siktar framförallt på att göra bra prestationer innan jul. Resultaten får precis som under försäsongen komma lite i andra hand.

Ja, ungt är Pumas lag sannerligen. Egentligen får inte spelare födda 2004 eller senare spela i ettan. Men Puma har fått dispens för tre -04:or.

– Jämför man med övriga lag har vi en ung trupp samtidigt som vi har några mer erfarna spelare som är viktiga. Jag tycker att det är väldigt kul. Det finns stor utvecklingspotential i det här gänget.

I seriepremiären blev det förlust med 6–2 mot Tvååker.

– Det är ett lag som spelade i ettan redan förra säsongen, som gjort en bra försäsong och som vi räknar med att ha framför oss i tabellen.

– Därför är vi nöjda med att vi spelmässigt kunde mäta oss med dem även om vi förlorade. Det var den bästa prestationen hittills av de matcher vi spelat den här säsongen, avslutar Ingemarsson.

Pumas mål mot Tvååker gjordes av Elsa Andersson och Rebecca Larsen.

Publicerad 16 October 2019 10:03