Elisabet Babic (M) var kommunstyrelsens ordförande när kunskapen om att fel och brister ägt rum i samband med uteblivna upphandlingar av Resecentrum och tillfartsvägen till återvinningscentralen i Ahla. Till LT säger hon under måndagen att hon och hennes kollegor, Kjell Henriksson (S) och Erling Cronqvist (C), borde ha agerat bättre.

Elisabet Babic (M) var kommunstyrelsens ordförande när kunskapen om att fel och brister ägt rum i samband med uteblivna upphandlingar av Resecentrum och tillfartsvägen till återvinningscentralen i Ahla. Till LT säger hon under måndagen att hon och hennes kollegor, Kjell Henriksson (S) och Erling Cronqvist (C), borde ha agerat bättre. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Babic: ”Klart att vi borde agerat bättre”

Förra moderata kommunrådet uttalar sig om nya skandalerna

LAHOLM.

I fredags erkände kommunråden Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S) att de känt till de nya upphandlingsskandalerna i elva månader och borde ha agerat annorlunda. Samtidigt sköt de även över delar av ansvaret på förra kommunrådet Elisabet Babic som vid tidpunkten var högsta ansvarig politiker. Till LT säger hon nu att ”vi borde agerat skarpare”.

Av
Rickard Gustafsson

I fredags tvingades kommunledningen i Laholm till åtgärder sedan Laholms Tidning och Hallandsposten börjat kräva ut handlingar om upphandlingar som inte genomförts enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

Det handlar om upphandlingar på upp mot 6–8 miljoner kronor. Minst. Ingen ansvarig vet om det finns fler dolda affärer.

Dessa ärenden gäller arbeten som gått till företaget Jonab och uppdragen rörde arbeten vid resecentrum/järnvägsstationen och ny väg till återvinningscentralen i Ahla.

Såväl kommunråd Erling Cronqvist (C) som Kjell Henriksson (S) kröp till korset och erkände felaktigheterna och sa sig ta fullt ansvar. Samtidigt sköt de över skuldfrågan på dåvarande tf kommunchef Erland Björkman och dåvarande kommunrådet Elisabet Babic (M).

Förra kommunrådet Elisabet Babic var högst ansvarig politiker när olagligheten kring upphandlingen av resecentrum och vägen till Ahla återvinningsstation upptäcktes.

– Jag ville få reda på varför och hur det hade gått till. Jag ville också få reda på om det fanns mer, säger Babic som numer är andre vice ordförande i Region Hallands Tillväxtutskott.

Men det är klart att vi borde agerat bättre. Vi såg allvarligt på detta, men vi var tagna på sängen. Det viktigaste är att vi borde agerat skarpare.

Därefter har alltså Elisabet Babic lämnat de kommunala uppdragen och har ingen aning om det skett någon form av uppföljning.

– Men det är klart att vi borde agerat bättre. Vi såg allvarligt på detta, men vi var tagna på sängen. Det viktigaste är att vi borde agerat skarpare.

Det har efter att det uppdagades allvarliga brister gått elva månader där inget hänt. Signalen kan vara att frågan ska gömma och glömmas. Men Elisabet Babic säger sig inte ha fått något bra svar på vad påståendet om att det råder en tystnadskultur i Laholm är.

– Vi diskuterade detta i kommunstyrelsens arbetsutskott. Jag upplever inte att det var något som inte fick lämna det rummet, säger hon.

Laholms Tidning har sökt den före detta tf kommunchefen Erland Björkman för en kommentar utan att lyckas.

Publicerad 21 October 2019 15:26