Laholms Manskör gör sig just nu redo för stor jubileumskonsert tillsammans med Kjell Lönnå.

Laholms Manskör gör sig just nu redo för stor jubileumskonsert tillsammans med Kjell Lönnå. Foto: Johan W Jönsson

Laholms Manskör firar 90 med Lönnå-konsert

”I grunden handlar det om gemenskap och sångarglädje”

LAHOLM.

Laholms Manskör fyller hela 90 år i år. Det firas med en stor jubileumskonsert med den välkände körledaren Kjell Lönnå. – Vi vill fira våra 90 år men även visa att vi syns och finns. Jubileumskonserten är ett avstamp inför framtiden, säger Lars Hed från manskören.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Laholms Manskör är en anrik institution i kommunen. Redan 1929 bildade sju glada sångentusiaster kören. Dess förste dirigent blev Peter Pålsson och förste ordförande blev Fredrik Söderström. Den första konserten ägde rum i teatersalongen på Laholms Stadshotell den 26 april 1930.

Mycket vatten har hunnit att rinna under broarna sedan dess. Men grunden är densamma. Manskören bygger sin verksamhet på den sång som sjöngs i studentkretsar under första hälften av 1800-talet. Men man förnyar sig också ständigt.

– Studentsångerna är fortfarande grunden. Men vi kör en blandning av nytt och gammalt, säger Therese Bergkvist, som är manskörens tredje kvinnliga förstadirigent genom åren.

– Basen är kvar. Sedan kommer Therese med nya idéer och sina arrangemang, säger Lars-Bertil Ugglesjö, som varit med i kören i otroliga 40 år och som beskrivs som spindeln i nätet i verksamheten.

Jubileumskommittén inför konserten med Kjell Lönnå: Lars-Bertil Ugglesjö, Justin Petersen, Lars Hed, körledaren Therese Bergkvist, Kjell Bohlin och körens ordförande Lars Stedt.

Jubileumskommittén inför konserten med Kjell Lönnå: Lars-Bertil Ugglesjö, Justin Petersen, Lars Hed, körledaren Therese Bergkvist, Kjell Bohlin och körens ordförande Lars Stedt. Foto: Johan W Jönsson

Jubileumskonserten äger rum i Laholms kyrka den 9 november.

– Vi vill fira våra 90 år ståndsmässigt. Kjell Lönnå är körsångens nestor i Sverige. Det var han som gjorde körsången folklig. Han har hunnit bli 83 år gammal men är pigg som en spigg, säger Lars Hed, som är jubileumsgeneral.

Lönnå leder kören under halva konserten och Therese Bergkvist under den andra halvan. Totalt är konserten indelad i fyra olika sjok. Det kommer sjungas sakrala sånger, visor, dryckesvisor och en del nytt.

– Det vi framför ska representera det kören gjort under en lång tid samtidigt som det ska vara en bra mix, säger Therese Bergkvist.

Lönnå var inte sen att tacka ja när han fick frågan om att leda Laholms Manskör.

– Han är en fritänkare och nydanare. Han var intresserad direkt. Han har en gnista och passion för körsång som är svåröverträffad. Han driver på och entusiasmerar, säger Lars Hed.

Manskören iförda vita byxor vid Valborgsfirande i Stadsparken 1988. Lars Hjort dirigerar.

Manskören iförda vita byxor vid Valborgsfirande i Stadsparken 1988. Lars Hjort dirigerar. Foto: LMK

För kören blir konserten en utmaning.

– Även om det är mycket som vi sjungit tidigare finns det ett antal annorlunda och nya sånger. Men det känns bra. Alla är engagerade och tränar på bra, säger Bergkvist.

– Det är en stor men rolig utmaning för oss, säger Kjell Bohlin, med 36 år i kören bakom sig.

– Det är det största vi gjort som kör någon gång, säger Justin Petersen, som har 28 år i kören.

Biljetterna släpps den 4 november på Bokhandeln i Laholm.

– Trycket efter biljetter är stort. Tyvärr finns det inte så många över då våra familjemedlemmar och sponsorer har förstatjing. Vi hade lätt kunnat köra två konserter men det hade vi inte råddat rent ekonomiskt, säger Lars Hed.

Manskören har så klart gjort mängder med uppskattade uppträden genom åren. De årligt återkommande konserterna är de på Valborgsmässoafton, de på serviceboenden på första maj, på julskyltningen och i kyrkor i samband med advent. Kören brukar även ha två profana konserter per år.

En verklig höjdpunkt var körens resa till Italien för några år sedan. Kören fick de boende på ett ålderdomshem att leva upp med sina italienska sånger och man genomförde en bejublad kyrkokonsert som fick publiken att tro att det var ”en proffskör från Norden” som var på besök. Två korta framföranden i en gigantisk kyrka i Milano samt på klassiska LA Scala hanns också med.

– Vi sjöng överallt. I kyrkan i Milano fick vi tillåtelse att framföra en sång. När vi sjungit den sa vaktmästaren som skulle hålla koll på oss: ”one more”. I LA Scala hann vi med ungefär 30 sekunder innan vi blev tystade. Men japanerna som var på besök blev imponerade, skrattar Justin Petersen.

– Vi har upplevt mycket roliga grejer tillsammans. I grunden handlar det om gemenskap och sångarglädje, fortsätter han.

– Det är social verksamhet. För de allra flesta i kören är tisdagskvällarna heliga. Det är då vi övar, fyller Kjell Bohlin i.

En ståtlig manskör vid en konsert i Parkskolans aula 1979. I bakre raden från vänster: Tommy Paulison, Ernst Oscarsson, Eskil Ohlsson, Bertil Jönsson, Tord Bengtsson, Olle Christensson, Olle Klang, Gunnar Johannesson, Lars Bertil Ugglesjö, Ingemar Henningsson, Lennart Persson, Gert Gustavsson, Roland Persson, Sven-Olof Ugglesjö och Lars Hjorth. I främre raden från vänster: Bengt Oscarsson, Gösta Paulison, Torsten Dufva, Per-Anders Pettersson, Nils-Erik Hägerström, Arne Eriksson, Björn Hägerström, Karl-Eve Kjellkvist, Walfrid Göranson, Nils Filip Larsson, Gunnar Ottosson, Sven-Erik Carlsson och Ingvar Henrikson. Kvinnan på bilden är Christina Hjort, syster till Lars.

En ståtlig manskör vid en konsert i Parkskolans aula 1979. I bakre raden från vänster: Tommy Paulison, Ernst Oscarsson, Eskil Ohlsson, Bertil Jönsson, Tord Bengtsson, Olle Christensson, Olle Klang, Gunnar Johannesson, Lars Bertil Ugglesjö, Ingemar Henningsson, Lennart Persson, Gert Gustavsson, Roland Persson, Sven-Olof Ugglesjö och Lars Hjorth. I främre raden från vänster: Bengt Oscarsson, Gösta Paulison, Torsten Dufva, Per-Anders Pettersson, Nils-Erik Hägerström, Arne Eriksson, Björn Hägerström, Karl-Eve Kjellkvist, Walfrid Göranson, Nils Filip Larsson, Gunnar Ottosson, Sven-Erik Carlsson och Ingvar Henrikson. Kvinnan på bilden är Christina Hjort, syster till Lars. Foto: LMK

Manskören hoppas kunna locka nya sångare inför framtiden. Just nu är man 33 stycken. Men medelåldern är hög.

– Vi vill få in nya sångare eller få sådana som sjungit tidigare att börja igen. Steget att börja sjunga i kör kan kännas stort men det är det egentligen inte, säger Lars Hed.

– Kan du sjunga snapsvisor kan du sjunga i manskör brukar jag säga, skrattar Lars-Bertil Ugglesjö.

– Det kan bli en nytändning för någon som sjungit i blandkör att börja sjunga i manskör. Det är en annan klang. Mansrösten spänner mellan högt och lågt. Det är maffigt, säger Therese Bergkvist.

– Att komma hit och känna klangen är en fantastisk känsla. Jag är hög som ett hus när jag går hem från en körövning och har svårt att somna, säger Lars Hed.

Vad krävs för att kören ska leva vidare på sikt?

– God ledning! Att vi blir ledda in i framtiden. I övrigt krävs bara 30 gubbar, säger Lars-Bertil Ugglesjö.

– Att vi verkar utåt och syns så att vi kan rekrytera nya sångare, fyller Lars Hed i.

Utöver konserten hålls en jubileumsbankett samma kväll. Körens mångårige andretenor Tommy Paulison (tidigare journalist på LT) har också framställt en jubileumsskrift.

Lite om Laholms Manskör:

Bildades: 1929

Antal sångare: 33 (av de nuvarande sångarna har andrabasen Kjell-Arne Jönsson varit med längst med sina 53 år. Förstabasen Gunnar Ottosson har varit med i 70 år och tittar fortfarande ner ibland vid övningarna).

Övar: på tisdagskvällar

Stämmor: fyra (första tenor, andra tenor, första bas och andra bas)

Repertoar: 750 titlar, 1250 notblad är ute bland körens medlemmar bara nu

Körledare: Therese Bergkvist (som är körens tredje kvinnliga dirigent genom åren. De övriga två är Viola Steinhausen och Ulrica Lundbladh), Ove Andersson är andredirigent

Aktuell: Med jubileumskonsert i Laholms kyrka den 9 november

Bonusfakta: körens mesta ledare är Gustaf Sundgren som varit dirigent i tre omgångar under totalt 21 år. Lars Hjort har varit körledare i flest sammanhängande år med sina 19 (1976-1994). Leif Ahlberg gjorde 17 år på rad (1995-2011). Therese Bergkvist är fyra i maratontabellen med sina fem år.

Publicerad 02 November 2019 00:00