Perparim Beqajs Varbergs BoIS är mot alla odds klart för Allsvenskan.

Perparim Beqajs Varbergs BoIS är mot alla odds klart för Allsvenskan. Foto: Marita Andersson/VBoIS/arkiv

”Peppi” efter allsvenska avancemanget med Varberg

”Det är stort – vi är historiska”

VARBERG/LAHOLM.

Varbergs BoIS gjorde det ingen trodde var möjligt inför säsongen – säkrade allsvenskt avancemang. En poäng krävdes i sista matchen mot Mjällby och det blev 1–1. – Det känns overkligt! Det här trodde jag inte inför säsongen, säger förre LFK:aren Perparim Beqaj.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Varberg klarade sig kvar i Superettan med ett nödrop efter kval ifjol. Nästa år spelar de allsvensk fotboll sedan de via ett kryss säkrat andraplatsen bakom just Mjällby som stod för motståndet i sista matchen.

Perparim Beqaj – fostrad i Laholms FK, hamnade i VBoIS via spel i Halmstads BK och Tvååkers IF. I våras var han ordinarie i Varberg. I den sista omgången fick han dock inte komma in på planen.

– Det var väldigt nervöst! En sådan match vill man inte titta på, den vill man spela. Vi fick en dålig start men lyckades ta oss tillbaka. Efter slutsignalen var det bara glädje.

– Verkligt blev det inte förrän de sköt upp raketer efter matchens slut. Då började det sjunka in att vi säkrat en allsvensk plats, säger ”Peppi”.

Varberg fick en kanonstart på serien och ledde länge Superettan. Som för de flesta lag kom dock en svacka och många räknade bort BoIS igen.

– Vi visar en enorm styrka. När vi fick vår dipp lyckades vi ändå kryssa och plocka poäng som blev viktiga i slutändan.

Beqaj var precis som hela laget mycket bra i våras.

– Det har varit mer knackigt för mig personligen i höst. I våras spelade jag mycket. Under hösten har det roterats mer och jag har inte startat lika många matcher, säger ”Peppi”.

Det blev ändå sju assist (bäst i laget) och fem mål för Beqaj under säsongen.

Varför går ni upp i Allsvenskan?

– Vi har en bra mix i laget. Det finns några lite mer rutinerade spelare blandat med unga, hungriga spelare från division 1 som vill uppåt.

Hur firade ni?

– Det var käk och dricka i klubbstugan efter matchen. Sedan var vi på Nyfiket och firade lite med fansen innan vi gick ut i Göteborg.

– Jag var hemma vid 5-tiden på morgonen, säger en trött men lycklig Beqaj.

Dagen efter vankades traditionsenlig pyttipanna-lunch och sedan hyllning inne i Varbergs centrum.

– Det känns stort! Vi som är med om det här är historiska. Varberg har aldrig haft ett lag i Allsvenskan tidigare.

BoIS tränar månaden ut. Efter november går också Perparim Beqajs tvåårskontrakt med den nyblivna allsvenska klubben ut.

– Varberg vill förlänga men vi får se var det landar. Jag har inte bestämt hur jag vill göra än. Just nu vill jag bara njuta av att vi lyckades nå allsvenskan, avslutar Beqaj.

Publicerad 04 November 2019 00:00