Mats Savolainen ser fram emot Arkivens dag i Laholm den 9 november.

Mats Savolainen ser fram emot Arkivens dag i Laholm den 9 november. Foto: Johan W Jönsson

Fokus på arkiv igen under Arkivens dag

Föreningars avhopp har tvingat kommunen att tänka nytt

LAHOLM.

Lördagen den 9 november anordnar Laholms kommun ”Arkivens dag”. I år arrangerar kommunen på egen hand. Hembygds- och släktforskarföreningarna har valt att inte vara med då de inte fick tillgång till Stadshusgalleriet på grund av vernissage för annan utställning samma dag.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det är tråkigt! Kommunen vill ha ett samarbete och vi erbjöd dem andra lokaler. Men de är välkomna nästa år igen om de själva vill, säger den nya kommunarkivarien Mats Savolainen.

Utan föreningarna har kommunen fått tänka nytt i år.

– Vi har tagit tillbaka Arkivens dag till att handla om arkiv. Tidigare år har det varit mer en hembygdsföreningsdag, säger Savolainen.

Årets rikstema på Arkivens dag är ”Gömt eller glömt?”. I Laholm har man även ett lokalt tema med ”Mikrohistoria i fokus”.

– Jag har bland annat funnit ett dokument i arkivet som förbjuder sportutövning, hundar och motortrafik på stranden i Mellbystrand från 1951. Ett ”glömt” fängelse i Veinge som fanns här i 25 år. Och vad finns egentligen dolt i märgelgravarnas djup? Jag ger tips på vidare forskning, säger Savolainen.

En programpunkt handlar om att få unga och gamla att skriva ett brev till sig själv i framtiden. Tanken är att unga ska få beskriva vad de har för tankar om sin framtid och hur en vanlig dag i deras liv ser ut. Sedan göms breven. Det är meningen att de ska öppnas om tio år och att de sedan ska användas för forskning.

– Vi verkar vara helt ensamma om den här grejen i Sverige har jag sett när jag googlat på det, säger Savolainen och fortsätter:

– Jag hoppas att det blir en nytändning till att skapa nätverk för alla som är intresserade av Mikrohistoria i södra Halland. Att man vill börja ösa ur alla arkiv och dela med sig till varandra över våra digitala kanaler.

Savolainen är ny kommunarkivarie i Laholms kommun sedan den 1 januari i år. Han har dock arbetat i kommunen tidigare då han vikarierat både på Bokbussen och Stadsbiblioteket. Savolainen har arbetat som arkivarie på flera olika arkiv i landet sedan 1984.

Publicerad 04 November 2019 09:00