I Sverige uppskattas en miljard cigarettfimpar slängas på marken varje år.

I Sverige uppskattas en miljard cigarettfimpar slängas på marken varje år. Foto: Håll Sverige Rent

Skräp kostar kommunerna miljarder

Men få kommuner vet hur mycket skattepengar som används

HALLAND. Miljöorganisationen Håll Sverige Rent beräknar att nedskräpning kostar de svenska kommunerna två miljarder kronor årligen. Men få kommuner, ingen i Halland, vet vad det kostar dem att städa upp skräpet som hamnar på marken och i vattendrag.

Av
Rickard Gustafsson

Nedskräpning kostar kommunerna stora belopp och de beräknas lägga två miljarder kronor på att städa upp skräpet som slängts på marken.

I en årlig enkät som görs av Håll Sverige Rent och som besvarats av 134 av Sveriges 290 kommuner framgår det att bara 27 kommuner vet hur mycket pengar de lägger på att ta hand om nedskräpningen.

I Halland har tre av sex kommuner (Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka) svarat på Håll Sverige Rents enkät och ingen av vet vad skräphanteringen kostar. Hylte, Laholm och Varberg har inte lämnat svar.

Naturvårdsverket ställer som krav på kommunerna att de ska ha mål och åtgärder för att minska nedskräpningen. De kräver också att kommunerna ska hålla koll på vad det kostar skattebetalarna att städa upp skräpet.

– Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige kostar miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Forskning visar att nedskräpning i stadsmiljö ökar otryggheten och kan leda till skadegörelse och annan kriminalitet. I naturen gör skräpet stor skada genom att förorena våra hav och skada djurlivet.

Publicerad 05 November 2019 10:31