Helena Karlsson är nybliven restaurangägare på Nyby industriområde. Den 1 november tog hon över

Helena Karlsson är nybliven restaurangägare på Nyby industriområde. Den 1 november tog hon över "Forsbergs Mat & Möten" och restaurangen heter numera "Karlssons Mat". Tillsammans med hennes högra hand, kocken Kasper Nilsson, ser hon fram emot att utveckla verksamheten och efter nyår drar de igång med frukostservering. Foto: Rickard Gustafsson

”Lite för driftig för att jobba åt andra”

Entreprenör från Ahla tar över restaurang på Nyby industriområde

LAHOLM/AHLA.

En av kommunens större restauranger har bytt ägare. ”Forsbergs Mat & Möten” på Kullsgårdsvägen heter numera ”Karlssons Mat”. En av nyheterna är att lunchstället efter nyår också blir en frukostrestaurang. – Det här ska bli väldigt roligt, säger Helena Karlsson.

Av
Rickard Gustafsson

För ett par, tre månader sedan fick Helena Karlsson, Ahla, nys om att restaurangägaren Per Forsberg på Forsbergs Mat & Möten ville sälja verksamheten. Efter många och långa funderingar tog hon sedan beslutet att satsa.

Nära och kära övertalade henne och nu ser hon fram emot att utveckla restaurangen på Nyby industriområde som har 90 sittplatser och en väletablerad lunch- och cateringverksamhet.

– Min sambo tycker att jag är lite för driftig för att jobba åt andra, skrattar Helena och berättar att hon provjobbade på restaurangen för Per Forsberg innan hon bestämde sig.

– Det var väldigt roligt, gemytligt och restaurangen har många trogna kunder som jag redan lärt känna.

Helena Karlsson bosatt i Ahla har lång erfarenhet från arbete i restaurangbranschen, men Karlssons Mat blir hennes första egna restaurang.

Helena Karlsson bosatt i Ahla har lång erfarenhet från arbete i restaurangbranschen, men Karlssons Mat blir hennes första egna restaurang. Foto: Rickard Gustafsson

Restaurangsatsningen mynnade ut i ”Karlssons Mat” och har officiellt hetat så sedan den 1 november då övertagandet var ett faktum. När LT träffar Helena Karlsson har hon i praktiken varit egenföretagare i knappt en vecka.

– Det är klart att man funderade innan om man skulle klara det. Men jag har varit på så många ställen inom restaurangbranschen och lärt mig mycket, är bra på att arbeta hårt och får saker att hända, säger Helena.

Det går att piffa till maten lite extra utan att för den sakens skull frångå den klassiska husmanskosten.

Erfarenhet från branschen saknas definitivt inte. På cv:t finns bland annat fem år på Lögnäs gård och senaste arbetsplatserna var kursgården på Ön i Karsefors och restaurang Rasta i Snapparp där hon även hade personalansvar.

Personalansvar blir det självfallet också på den första egna restaurangen. Hennes högra hand, Kasper Nilsson från Ysby, är en erfaren kock och är enligt Helena som henne själv – en hårt arbetande person.

– Jag har jobbat mycket på kvällsrestauranger och tänker att det går att piffa till maten lite extra utan att för den sakens skull frångå den klassiska husmanskosten. Helt enkelt skapa något som man inte förväntar sig på en klassisk lunchrestaurang, säger Kasper Nilsson.

Kocken Kasper Nilsson utlovar att han ska piffa upp lunchmaten på nya Karlssons Mat. Bland annat ska han göra egna fonder vilket kommer att höja smaknivån.

Kocken Kasper Nilsson utlovar att han ska piffa upp lunchmaten på nya Karlssons Mat. Bland annat ska han göra egna fonder vilket kommer att höja smaknivån. Foto: Rickard Gustafsson

Konceptet kommer i största mån behållas – rejäl husmanskost lagad från grunden med kvalitetsråvaror – med rejäla portioner anpassade för hungriga arbetare.

Luncher och catering kommer även i fortsättningen vara stommen i verksamheten men nytt är att Helena och Kasper startar frukostservering och på eftermiddagen kommer att sälja fikabröd.

– Jag har hört att det finns en efterfrågan på industriområdet för frukostar. Så efter nyår startar vi med frukost där det blir rejäla arbetarmackor och sen kan man komma hit och handla eftermiddagsfika, berättar Helena Karlsson.

Sedan övertagandet har det skett uppfräschningar i restaurangen. Det har målats, tapetserats, stolar har klätts om och dessutom byggts ett litet kontor. Dessutom har alla köksmaskiner servats och reparerats.

– Vi har redan fått positiv respons från gästerna. Jag tror på stället och tror att det kommer att bli jättebra, säger Helena och har tillsammans med Kasper en stark framtidstro.

– Vi ser en potential i att industriområdet nu byggs ut och därmed ökar också kundunderlaget, säger Kasper.

Publicerad 08 November 2019 11:00