Uno ”Julle” Svensson och Kent Gunnarsson var båda med under Värnens BK:s första år. Nu har de hjälpt till med utställningen på Rådhuset om den legendariska småklubben och Maxi Cup.

Uno ”Julle” Svensson och Kent Gunnarsson var båda med under Värnens BK:s första år. Nu har de hjälpt till med utställningen på Rådhuset om den legendariska småklubben och Maxi Cup. Foto: Johan W Jönsson

Legendarisk småklubb och minnen från Maxi Cup på Rådhuset

Nostalgitripp på hög nivå när Gamla Laholm ställer ut

LAHOLM.

Mellan den nionde november och åttonde december blir det en nostaligitripp av rang på Rådhuset när Föreningen Gamla Laholm har utställning om småklubben Värnens BK och Maxi Cup. – Otaliga fotbollsspelare i södra Halland avslutade säsongen med att spela Maxi Cup under många års tid, säger Tommy Paulison.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Själv är han en av dem som ligger bakom utställningen i egenskap av medlem i Gamla Laholm. Han har dessutom, som före detta LT-journalist, bevakat otaliga upplagor av Maxi Cup.

– Det började runt den tionde oktober och höll sedan på varje helg en bit in i november. Det kunde vara snö och isande kallt. Men korven var hela tiden i kok och kaffet värmde, säger Paulison.

Värnens BK var en kvartersklubb som ett gäng pojkar startade. De spelade matcher mot Altona, Köpinge, Mellby och Ysby.

– Vi var en kvartersklubb som sedan blev ett korplag. Vi hade aldrig något lag i riktigt seriespel för seniorer. Men vi hade faktiskt både A- och B-lag i korpen, som då hade flera divisioner, berättar Uno ”Julle” Svensson som var en av grundarna och som även varit till ovärderlig hjälp vid utställningen.

Värnens BK byggde ett eget klubbhus på -60-talet. Det kallades rätt och slätt för ”Huset”. Det byggdes i anslutning till Nybyskolans fotbollsplan där Värnen hade sin hemmaplan.

– På den tiden fanns inga ungdomsgårdar. Vi byggde huset så att vi skulle ha någonstans att vara utan att behöva vara hemma hos varandra, säger ”Julle”.

– Det var den tidens fritidsgård, säger Tommy Paulison.

Det var ordning och reda med allting från läsk till skivor. Den som hade stenkoll var den oefterhärmlige Carl-Axel Jacobsson.

– Han var ett kontrollfreak som såg till att allting var på sin plats och att allt sköttes på rätt sätt, säger Kent Gunnarsson, som även han var med under de första åren med Värnens BK.

När Mellby BK upphörde fick Värnens BK ta över ”Mellby stadion”. Det var där som sedan den legendariska turneringen Maxi Cup spelades.

– Det började med Björnligan. Då möttes tre lag: Björnarna, Tigrarna och Lejonen. Sedan har cupen ändrat namn många gånger. Det har hetat Mellby Open, Intertotocupen, Olympiaden och sedan Maxi Cup, säger Paulison.

– Vi frågade Maxi om de ville hjälpa oss med lite priser och så. Det ville de gärna göra och då döpte vi om cupen till Maxi Cup, säger Julle.

Till cupen kunde vem som helst anmäla sig. Seriespelare i olika divisioner, korpspelare och icke-spelare. Lagen lottades sedan med en form av seedning så att det skulle bli jämna matcher. Åtta lag med sju spelare i varje var det vanliga.

– Vi kände ju alla spelare och hade koll på dem och visste hur bra de var. Det handlade om att få det så jämnt och roligt som möjligt för alla. Vi avslöjade aldrig hur vi seedade spelarna utan läste upp namnen i annan ordning, säger ”Julle”.

Efter varje färdigspelad cup togs ett allstar-team ut och sedan vankades avslutningsbankett. Ofta på Ysby bygdegård eller i hemvärnsstugan i Ålstorp.

Cupen spelades mellan 1965 och 1993. Efter de första åren var cirka 60 spelare med varje år. Då förstår man hur många som har minnen till Maxi Cup och dess föregångare.

Utöver foton, tidningsartiklar, de klassiska stenkakorna, affischer, priser och dräkter finns också pärmar med dokumentation från alla år. Prydligt nerpräntat på skrivmaskin av Lars-Åke Sunesson. Laguppställningar, resultat, målskyttar, annan statistik och allstarlag. En skatt med stort affektionsvärde.

När hade cupen sin storhetsperiod?

– Det var stort hela tiden. Från början till slut. Anledningen till att vi slutade var för att vi som arrangerade kände oss mätta på det, säger Uno ”Julle” Svensson.

Skivorna och skivspelaren från ”Huset” finns med på utställningen i Rådhuset. Det kommer att spelas många klassiska bitar under utställningen samtidigt som ett bildspel kan avnjutas. Spotnicks ”Amapola” lär besökarna dock inte få höra. Den allra mest populära skivan är nämligen sönderspelad.

Utställningen har öppet lördagar och söndagar klockan 10 till 14. På julskyltningssöndagen 1/12 har utställningen öppet 14-17.

Publicerad 08 November 2019 00:00