Christina Lindvall-Nordin ställer ut sin parfymsamling på Rådhuset i Laholm.

Christina Lindvall-Nordin ställer ut sin parfymsamling på Rådhuset i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Lindvall-Nordin tittar inte djupt i flaskorna - hon öppnar dem aldrig

Parfymutställning på Rådhuset i Laholm

LAHOLM.

Parallellt med utställningen och Värnens BK och Maxi Cup ställer även Christina Lindvall-Nordin ut sin parfymsamling i den andra delen av Rådhuset. – Föreningen Gamla Laholm bad mig ställa ut mina parfymflaskor och det gör jag gärna, säger Lindvall-Nordin samtidigt som hon entusiastiskt visar upp sin samling.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Jag har samlat parfymflaskor sedan tonåren och har en spännande samling flaskor från antiken till i dag. Parfymflaskor är en viktig del av vårt kulturella arv, fortsätter hon.

Den imponerande samlingen är värdefull. Flaskorna står säkert i glasmontrar men Christina höjer ändå ett varningens finger.

– Gud nåde den som öppnar de gamla flaskorna! De gamla bakelitkorkarna, de slipande glaspropparna, vittrade metallkapsyler i antika flaskor tål inte att man vrider runt och försöker öppna, säger hon och fortsätter:

– En flaska som aldrig varit öppnad, ta till exempel en 50-tals kristallflakong från Guerlain som fortfarande är förseglad med tunt skinn och ”getskägg” av silkesnodd runt halsen. Flaskan skulle vara värdelös om den öppnades.

Lindvall-Nordin fick intresset för parfym och parfymflaskor med modersmjölken.

– Jag vet vad jag talar om, min mamma hade parfymaffär i Lund och jag tillbringade min mesta tid som parfymhandelsexpedit, parallellt med studier och 18 år som intendent på Kulturen.

Christina har en intressant samling utländska parfymflaskor av glas, porslin och metall.

– En av mina finaste svenska parfymer är från 1860-talet och tillverkad vid Eda glasbruk. Flaskan finns med i glasbrukets prislistor och visar tydligt den tidens stilideal precis som möbler, smycken, skor, matsilver och lampor.

– Min man Staffan, som har varit tandläkare i hela sitt liv, har tagit vackra bilder på mina älsklingsflaskor. Vi har varit gifta i 53 år och gjort många böcker tillsammans, berättar Lindvall-Nordin.

En av böckerna handlade om skånsk keramik, två om laholmskeramik, en om Italien, en om svenskt mode (Tidlös Elegans). Julen 2016 kom boken ”Arkitekten och hans hus” som Christina gjorde tillsammans med Gamla Laholms ordförande Roy Karlsson.

Christinas parfymflaskor har visats på stora utställningar i Malmö Museum, Fredriksdals Museum i Helsingborg och nu senaste sommaren i Kulturhuset i Hjo.

– Jag tycker att det är trevligt att få visa delar av min samling i Rådhuset i Laholm nu i november och början av december, avslutar Lindvall-Nordin.

Utställningen har öppet lördagar och söndagar klockan 10 till 14. På julskyltningssöndagen 1/12 har utställningen öppet 14-17.

Publicerad 08 November 2019 00:00