Lars Herbertsson hälsade välkomna och utbringade en skål för Lagaholmsskolans 50 år.

Lars Herbertsson hälsade välkomna och utbringade en skål för Lagaholmsskolans 50 år. Foto: Johan W Jönsson

Lagaholmsskolan fyller 50 år i år

Sintring minns när skolan var störst i Sverige

LAHOLM.

Lagaholmsskolan fyller 50 år i år. Mångårige läraren Åke Sintring tyckte att det borde uppmärksammas och bjöd in till träff i skolans lokaler. – Det känns jättekul att det var så många som ville komma och fira det här i all enkelhet, säger Sintring.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Tillsammans med sina före detta kollegor Lars Herbertsson och Ove Klittby såg han till att inbjudningar gick ut till personal som arbetat på skolan under de 50 åren. Fem av de närvarande var med redan 1969 när skolan invigdes och togs i bruk.

– Det känns inte som att det är 50 år sedan. Jag känner igen de allra flesta på den här träffen och det är fint att träffa alla igen, säger Valter Larsson, som var Lagaholmsskolan och Osbecksgymnasiet trogen under alla sina 40 år som lärare.

– Jag gick i pension 2009 och var kvar på samma arbetsplats under alla år. Jag såg ingen anledning till att flytta på mig. Jag trivdes bra hela tiden. När jag började var lokalerna helt nya och fina och jag fick vara med i utvecklingen och bygget av simhallen, idrottsplatsen och bollhallen, fortsätter Larsson.

Åke Sintring var glad över uppslutningen vid 50-årsfirandet av Lagaholmsskolan.

Åke Sintring var glad över uppslutningen vid 50-årsfirandet av Lagaholmsskolan. Foto: Johan W Jönsson

Utöver Larsson var även Anita Pettersson, Roland Ottosson, Ove Klittby och Agge Sämberger med såväl 1969 som nu. Totalt hade över 50 lärare, rektorer, kökspersonal, lokalvårdare, yrkesvägledare och vaktmästare slutit upp för att fira skolans 50 år.

– Jag hittade tidningsklipp från 25-årsjubileet. Då firade vi en hel vecka med bal som avslutning. Jag tänkte att vi måste ju fira de 50 åren också, men i lite enklare form, säger Åke Sintring.

Lars Herbertsson, tidigare idrottslärare på skolan, blåste i sin visselpipa och hälsade alla välkomna efter en stunds mingel. Sedan visade nuvarande skolvärdinnan Jeanette Pålsson runt i lokalerna. Därefter berättade Åke Sintring om de första åren på skolan, som inte var helt enkla.

– På den tiden var Lagaholmsskolan Sveriges största, eventuellt näst största högstadieskola. 900 elever gick det på skolan. Den var alldeles för stor.

– Det var förfärligt svårarbetat: trångt, scheman som innebar att elever och lärare ena stunden skulle vara i en lokal, i nästa stund i en helt annan. Inte en sekunds rast. Det var bullrigt.

Det hade uppstått svårigheter vid kommunsammanslagningen. Oenighet rådde om var en andra, eller eventuellt också en tredje, högstadieskola skulle ligga. Det blev därför en enda mastodontskola, inne i Laholm.

– De som ansvarade för bygget fick beröm för att det blev så billigt. Skolöverstyrelsen anmärkte på den saken, menade att det var en anmärkningsvärt låg byggkostnad. Vi som arbetade där anar att man dragit in på såväl akustik- som ventilationskostnaderna, förklarar Sintring, som nu lever med tinnitus.

– Länsskolnämnden häpnade vid en inspektion och förlängde inspektionen med en dag, fortsätter han.

För att lösa lokalfrågan byggdes en paviljong utmed järnvägen. När tåg passerade några meter bort var man tvungen att pausa lektionen.

Lagaholmsskolan i Laholm fyller 50 år i år.

Lagaholmsskolan i Laholm fyller 50 år i år. Foto: Johan W Jönsson

Lagaholmsskolan fick ett dåligt rykte. Det tog tid att tvätta bort. Men det skedde gradvis sedan högstadieskolor i Veinge och Våxtorp så småningom avlastade Lagaholmsskolan.

– När Osbecksgymnasiet kom till, upptäckte vi i personalen, att det inte var normalt med ekande lektionssalar och det blev ombyggnationer, berättar Sintring.

Flera av de närvarande på återträffen var med under skolans tidiga år.

– Jag tror att det är lite mer speciellt för oss. Vi blev ett väldigt sammansvetsat gäng i personalen under den svåra tiden, säger Sintring.

Den nuvarande och dåvarande personalen firade jubileet spartanskt.

– Det skedde på enkelt vis kring en kopp kaffe med smörgås. Inga banketter eller liknande överdådigheter; vi håller stilen från för 50 år sedan. Enkelt och billigt ska de vara, skrattar Åke Sintring.

Publicerad 09 November 2019 00:00