Gränskontrollen infördes på tisdagen.

Gränskontrollen infördes på tisdagen. Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Det här gäller för inresa till Danmark

Inför gränskontroll

SVERIGE/DANMARK. Nu har Danmark infört gränskontroll för resande från Sverige. Detta för att hindra människor med kopplingar till organiserad brottslighet att ta sig in i landet.

Beslutet att införa gränskontroll mot Sverige är en reaktion på den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Skåne.

– Vi ser en utveckling i Sverige med sprängningar som kopplas till organiserad brottslighet och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att stärka gränsskyddet mot Sverige, sa justitieminister Nick Hækkerup under en presskonferens i samband med att beslutet togs i oktober.

Gränskontrollerna kommer att ske både vid Öresundsbron och vid färjedestinationer som exempelvis Fredrikshamn och Helsingör. Ambitionen är dock att de ska påverka allmänhetens resande så lite som möjligt.

Till skillnad från de gränskontroller som sedan 2015 skett i motsatt riktning kommer den nya danska kontrollen inte ske hela tiden. Enligt den Danska polisen kommer man istället göra stickprov.

Så vad gäller då om man arbetspendlar över sundet eller bara vill ha en weekend i Köpenhamn?

Vid en kontroll måste du kunna visa upp en giltig id-handling. Är du nordisk medborgare räcker det med ett körkort. Barn under 18 år behöver inte legitimera sig så länge de har sällskap med en vuxen som har legitimation.

För personer som inte är nordiska medborgare ska ett giltigt pass kunna visas upp i samband med kontrollen.

Kontroller för tågresande kommer göras medan tågen rullar. Skånetrafiken som trafikerar sträckan hoppas därmed att störningarna tidsmässigt kommer bli små.

Publicerad 12 November 2019 08:56