En unik satsning på svensk cykelsport äger rum i Edenberga. Pappa Peter Josefsson, Skummeslövsstrand, och sonen Fredrik Strid, Torekov, har köpt det gamla motellet och restaurangen vid Edenbergamotet utmed riksväg 24 och har ambitionen att omvandla stället till ett nordiskt cykelsportscentrum.

En unik satsning på svensk cykelsport äger rum i Edenberga. Pappa Peter Josefsson, Skummeslövsstrand, och sonen Fredrik Strid, Torekov, har köpt det gamla motellet och restaurangen vid Edenbergamotet utmed riksväg 24 och har ambitionen att omvandla stället till ett nordiskt cykelsportscentrum. Foto: Rickard Gustafsson

Unik cykelsatsning placeras i Edenberga

Nya ägare med visioner ska omvandla gamla motellområdet till nordiskt cykelsportcentrum

EDENBERGA.

Det gamla motellet vid Edenbergamotet har fått nya ägare. Ägarna har storslagna planer och har redan påbörjat en satsning för att skapa ett nordiskt cykelsportcentrum under namnet ”Ninja Cycling Academy Sportsclub” som innefattar både elit- och breddsatsning i alla åldrar.

Av
Rickard Gustafsson

Det tidigare motellet och restaurangen utmed riksväg 24 har mer eller mindre legat för fäfot i åratal. Nu vädras en renässans för fastigheten, som nyligen varit både flyktingförläggning och vandrarhem, där målsättningen är att skapa ett cykelsportcentrum för både bredd- och elitsatsning.

Planerna inrymmer långt mycket mer än fastigheten som i dag är 5 600 kvadratmeter stor.

– Vår målsättning är att Edenberga och Laholm ska bli navet i svensk cykelsportutveckling. Vi behöver en central hub att utgå från, säger sonen Fredrik Strid som är grundare av Sveriges enda proffscykelstall – Memil Pro Cycling.

Någonting måste göras för att skapa en cykelkultur och attrahera ungdomar. Därför valde vi att starta proffslaget först för att ge ungdomarna idoler och förebilder.

Arbetet har påbörjats på ett minst sagt okonventionellt sätt. Istället för att bygga från botten valde Fredrik Strid att starta ett proffsstall. Nu när proffsstallet är etablerat bygger de basen som ska bli grunden för utvecklingen av svensk cykelsport med fokus på landsvägscykling.

En riktig familjeaffär. Caroline Josefsson (bosatt i Vallberga), Fredrik Strid, Lena Josefsson och Peter Josefsson köpte i maj det gamla motellet utmed riksväg 24. De har legat lågt med sina planer men har nu officiellt gått ut med vad de vill göra.

En riktig familjeaffär. Caroline Josefsson, Fredrik Strid, Lena Josefsson och Peter Josefsson köpte i maj det gamla motellet utmed riksväg 24. De har legat lågt med sina planer men har nu officiellt gått ut med vad de vill göra. Foto: Rickard Gustafsson

Tillsammans med pappa Peter, mamma Lena och systern Caroline (alla Josefsson i efternamn) går Fredrik Strid in helhjärtat för den unika satsningen på en cykelakademi i Edenberga. Cykelfamiljen kommer ursprungligen från Uddevalla och har en efter en hittat tillbaka till västkusten efter tjugotalet år i Stockholm.

– Någonting måste göras för att skapa en cykelkultur och attrahera ungdomar. Därför valde vi att starta proffslaget först för att ge ungdomarna idoler och förebilder. I svensk fotboll finns förebilder som Zlatan, men det finns inte i svensk cykel, säger Fredrik Strid och berättar att det är där akademisatsningen blir extra viktig för att cykelsatsande ungdomar ska kunna träffa och lära av sina förebilder.

Läget är fantastiskt bra med perfekta träningsmöjligheter i alla väderstreck. Platta lågtrafikerade vägar och närheten till klättringar vid Hallandsåsen.

För att göra en lång historia kort så var valet av fastigheten i Edenberga inte självklart – även om ägarfamiljen tycker att den ligger placerad helt geografiskt perfekt. I flera års tid har de fört diskussioner med Båstad kommun om köp av mark för att bygga ett cykelsportcentrum i närheten av tågstationen.

Men efter motstånd från politiskt håll valde till sist familjen Josefsson/Strid att vidga vyerna och beslutade sig för att slå till i Edenberga. Prislappen för det gamla motellet var initialt för hög – men i maj slog de till när priset blev överkomligt.

– Läget är fantastiskt bra med perfekta träningsmöjligheter i alla väderstreck. Platta lågtrafikerade vägar och närheten till klättringar vid Hallandsåsen. Dessutom är närheten till kontinenten och tävlingarna av stor betydelse, säger Fredrik Strid och berättar att Edenberga blir det svenska proffsstallets bas tillsammans med systerbasen på spanska Mallorca.

Ett av rummen i boendedelen som ska husera svenska proffscyklister när de tränar inför tävlingar på kontinenten. Totalt blir det 26 bäddar som även kommer att kunna hyras ut till cykelklubbar som är på tränings- eller upptaktsläger. Fredrik Strid ser stora utvecklingsmöjligheter med fastigheten och tror att de i framtiden kan komma att bygga ut anläggningen upp till 300 bäddar.

Ett av rummen i boendedelen som ska husera svenska proffscyklister när de tränar inför tävlingar på kontinenten. Totalt blir det 26 bäddar som även kommer att kunna hyras ut till cykelklubbar som är på tränings- eller upptaktsläger. Fredrik Strid ser stora utvecklingsmöjligheter med fastigheten och tror att de i framtiden kan komma att bygga ut anläggningen upp till 300 bäddar. Foto: Rickard Gustafsson

Upprustningen av byggnaderna har påbörjats och kommer när det är färdigställt husera 26 sängplatser, kök och matsal, rehabrum, en medicinsk enhet och rum för fysiologiska tester, mekanisk servicestation, butik för försäljning av cykelutrustning (samt uthyrning av cyklar) samt samlingslokal och ett showroom för sponsorerna.

Dessutom planeras för ett spinning-rum på hälften av det område som fram till idag varit motellets uteservering.

– Det här blir också basen för vår lokala cykelförening, säger pappa Peter Josefsson, Skummeslövsstrand, och berättar att det på ett inhägnat område kommer finnas en pushbike-bana och ett cykelteknikområde som ska locka och intressera barn och ges en naturlig introduktion till cykelsporten.

– Vi körde det i Skottorp fram till hösten 2018 och då hade vi totalt 90 barn i verksamheten men det föll på att området inte var helt trafiksäkert, men det blir det här, säger Fredrik Strid.

När man pratar cykel i den här regionen ska man prata om Edenberga och Laholm som den centrala knutpunkten.

Fredrik Strid har många idéer som ska förverkliga det gamla motellet till ett modernt cykelsportcentrum. Bland annat ska hälften av området i det som tidigare var en uteservering i restaurangen byggas om till ett spinning-rum.

Fredrik Strid har många idéer som ska förverkliga det gamla motellet till ett modernt cykelsportcentrum. Bland annat ska hälften av området i det som tidigare var en uteservering i restaurangen byggas om till ett spinning-rum. Foto: Rickard Gustafsson

Riksväg 24 – öster och väster om Våxtorp – är redan ett riktigt cykel- och äventyrsstråk och ägarna ser att satsningen på Ninja Cycling Academy kompletterar den nya BMX-hallen på Vallens säteri och cykelsatsningen på Vallåsen (downhill, enduro, mountainbike).

De önskar även lokala samarbeten med cykelklubbarna Bukten Mountainbikeklubb, Hawkhills Trialklubb och Laholmscyklisten CK.

– Vi blir ett grymt komplement med fokus på landsvägscykel tillsammans med vår cykelpark. Vi vill skapa ett centrum och samla alla cykelidrotter i samma region. När man pratar cykel i den här regionen ska man prata om Edenberga och Laholm som den centrala knutpunkten, säger Fredrik Strid.

Fredrik Strid och Peter Josefsson visar upp embryot till det som ska bli anläggningens rehabrum.

Fredrik Strid och Peter Josefsson visar upp embryot till det som ska bli anläggningens rehabrum. Foto: Rickard Gustafsson

Just cykelparken är värd ett kapitel i sig då den ännu så länge bara finns på ritbordet. Målsättningen är att bygga en arenapark för landsvägscykling och cykelcross på ett tänkt område på dryga 20 hektar.

På kontinenten är den typen av arenor på frammarsch och i exempelvis Belgien lockar de tv-sända Grand Prix-eventen i cykelcross cirka 50 000 åskådare, berättar Fredrik Strid och säger att för att förverkliga idéerna krävs markköp.

Far och son berättar att de redan varit i kontakt med såväl Båstads och Laholms kommun för markområden i närheten av E6:an. De planerna grusades på grund av att arealerna de erbjöds inte var tillräckliga och inte heller medgav bygge av faciliteter.

Nu hoppas de, med hjälp av sponsorer, hitta mark i närområdet för att förverkliga sina mål.

– Vi efterfrågar 24 hektar och är intresserade av att köpa mark här i omgivningarna – dock inte åkerjord, säger Peter Josefsson och berättar att budgeten för att förverkliga cykelparken kräver cirka tio miljoner kronor.

Just nu renoveras hela anläggningen vid Edenbergamotet för att bli ett cykelsportcentrum. Just vid dörren där Fredrik Strid och Peter Josefsson står kommer att bli entrén till en butik som kommer tillhandahålla cyklar och annan utrustning till en cykelintresserad allmänhet.

Just nu renoveras hela anläggningen vid Edenbergamotet för att bli ett cykelsportcentrum. Just vid dörren där Fredrik Strid och Peter Josefsson står kommer att bli entrén till en butik som kommer tillhandahålla cyklar och annan utrustning till en cykelintresserad allmänhet. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 12 November 2019 11:45