Det svenska proffsstallet Memil Pro Cycling har på kort tid etablerat sig på den internationella scenen. Stallet ligger på 67:e plats på världsrankningen men är långt från den yttersta världseliten. För att nå dit krävs större ekonomiska muskler och en starkare bas – vilken nu skapas i Edenberga i Laholms kommun.

Det svenska proffsstallet Memil Pro Cycling har på kort tid etablerat sig på den internationella scenen. Stallet ligger på 67:e plats på världsrankningen men är långt från den yttersta världseliten. För att nå dit krävs större ekonomiska muskler och en starkare bas – vilken nu skapas i Edenberga i Laholms kommun. Foto: Wildto Media

Från Edenberga siktas det mot Tour de France

Sveriges enda proffsstall förlägger sin bas i Laholms kommun

LAHOLM.

Det relativt nybildade svenska proffsstallet Memil Pro Cycling siktar mot världstoppen och de gör det med basen i Edenberga. Nu gör proffsstallet, som ingår i Ninja Cycling Academy, även en långsiktig juniorsatsning och vill tillsammans med Osbecksgymnasiet i Laholm bilda en nationell idrottsutbildning (NIU) för att utveckla morgondagens svenska cykelstjärnor.

Av
Rickard Gustafsson

I Sverige är cykelsporten liten – i världen är den gigantisk. På kontinenten är cyklisterna välbetalda och firade idoler – i Sverige finns knappt förutsättningar för att satsa på cykel.

Det ska bli ändring på det nu.

Fredrik Strid grundade 2017 proffsstallet Memil Pro Cycling och under 2018 gjorde de debut i proffscyklingens division 3. För tillfället är stallet rankat 67:a på världsrankningen – vilket är raskt marscherat.

– I laget finns sju svenskar, sex australiensare, en britt och en taiwanes, berättar Fredrik Strid som basar över Sveriges enda proffsstall.

Vi har talangerna i Sverige. Det är pengarna som saknas.

Nyligen kontrakterades även tidigare Halmstad CK-cyklisten Andreas Andersson, son till gamle svenske storstjärnan Michael ”Roddarn” Andersson. ”Roddarn” som även själv kommer vara involverad i satsningen.

Den nuvarande stallbudgeten är blygsam och ligger ljusår från de största proffsstallens resurser. Bara för att ta sig upp på division 2-nivå, steget under lagen som syns i Tour de France och Giro d’Italia, behövs en budget på 40 miljoner kronor.

– Vi har talangerna i Sverige. Det är pengarna som saknas, vi behöver fler samarbetspartners, säger Fredrik och berättar att det är en omfattande logistik och resurskrävande att dra runt ett proffsstall.

Löner, medicinsk enhet, bussar och följebilar är bara några saker som krävs för en satsning. Målsättningen med Memil Pro Cycling är att 2026 skicka in en ansökan för att få division 2-status.

– Som det är just nu kommer fyra procent av pengarna i satsningen på svensk proffscykel i Memil Pro Cycling från Sverige. 95 procent av våra betalande sponsorer kommer från Taiwan. Det är alltså asiatiskt kapital som utvecklar svensk cykel och jag tycker att det åtminstone borde vara 50/50, säger Fredrik Strid.

Fredrik Strid, Torekov, och pappa Peter Josefsson, Skummeslövsstrand, tror mycket på cykelakademin de nu skapar i Edenberga. De vill utveckla Edenberga och Laholm till ett nav i svensk cykelsportsutveckling.

Fredrik Strid, Torekov, och pappa Peter Josefsson, Skummeslövsstrand, tror mycket på cykelakademin de nu skapar i Edenberga. De vill utveckla Edenberga och Laholm till ett nav i svensk cykelsportsutveckling. Foto: Rickard Gustafsson

För att få de svenska talangerna att blomma ut och kunna nå cyklingens finrum som Tour de France och Giro d’Italia satsas nu på ett cykelsportcentrum i Edenberga. Ett nybildat U23-lag med fyra cyklister får sin bas i Laholms kommun.

Vintertid, januari-mars, har stallet sin bas på spanska Mallorca.

Två killar från Västerås, tvillingarna Wilhelm och Wincent Wallinder, har redan flyttat till Edenberga. Fler väntas följa efter om satsningen slår väl ut.

– Det blir ett stort vakuum för killarna och tjejerna efter att de gått ut cykelgymnasiet, säger Fredrik Strid och menar att många svenska talanger aldrig får chansen att blomma ut eftersom de tvingas att sluta då resurserna saknas.

Satsningen i Edenberga görs för att utveckla den svenska cykelsporten och ge unga talanger chansen att bli proffscyklister. Mentor för laget är den skadeförföljde Halmstadscyklisten Hampus Anderberg som i flera år varit en av Sveriges mest lovande och talangfulla proffscyklister.

Jag har varit i kontakt med rektorn på Osbeck för vi vill väldigt gärna ha en lokal förankring.

Fredrik Strid vill i akademins namn utveckla svenska talanger och när förhoppningar om att starta en nationell idrottsutbildning (NIU) i samarbete med Osbecksgymnasiet i Laholm.

– Jag har varit i kontakt med rektorn på Osbeck för vi vill väldigt gärna ha en lokal förankring. De har sagt att de ska återkomma, säger Fredrik Strid och hoppas att det åtminstone inledningsvis startas en cykelprofil på Osbeck.

En satsning på både killar och tjejer är en självklarhet för Ninja Cycling Academy och med talanger från en NIU-utbildning på Osbecksgymnasiet hoppas Fredrik Strid även kunna skapa embryot för ett framtida svenskt proffsstall på damsidan.

Publicerad 13 November 2019 10:00