Campingarrendatorn Leif Jönsson och hans hustru Ulrika har gett Laholms kommun ett ultimatum. De kräver beslut om en dusch- och toalettlösning på campingområdet innan den siste januari annars stänger de campingen.

Campingarrendatorn Leif Jönsson och hans hustru Ulrika har gett Laholms kommun ett ultimatum. De kräver beslut om en dusch- och toalettlösning på campingområdet innan den siste januari annars stänger de campingen. Foto: Privat

”Stänger campingen om vi inte får besked”

Campingvärdarna på Flammabadet trötta på uteblivna svar från kommunen

KNÄRED.

Utan duschar och toaletter går det inte bedriva campingen vid Flammabadet i Knäred. Nu kräver arrendatorerna Leif och Ulrika Jönsson att kommunen fattar beslut innan 31 januari 2020. – Vi måste kunna planera för nästa säsong och blir det inget besked då stänger vi campingen, säger Leif Jönsson.

Av
Rickard Gustafsson

I flera års tid har Leif och Ulrika Jönsson, som driver Flammabadets camping i Knäred, bearbetat och diskuterat med Laholms kommun för att hitta en dusch- och toalettlösning inne på campingområdet.

Fram till nu har de samarbetat och hyrt in sig hos Knäreds IK där campinggästerna kunnat använda duschar och toaletter vid Lagavallen. Men den möjligheten finns inte längre.

– KIK har varit jätteschyssta, men det kolliderar självklart med deras verksamhet. Det är ingen bra lösning för dem och inte heller för oss, säger Leif Jönsson.

Han påpekar att det är cirka 200 meter att gå för nödiga campinggäster och det är lång väg – framförallt nattetid. Under dagtid är det inte heller någon höjdare att släppa iväg barnen på toaletten, eftersom parkeringen som måste korsas är mycket trafikerad.

Olika förslag har presenterats och så sent som i augusti ville kultur- och utvecklingsnämnden lägga ribban högt och bygga ett servicehus i fyramiljonersklassen. Servicehuset skulle bestå av omklädningsrum, duschar, toaletter, tvätt och kök.

Ett förslag som inte nådde hela vägen fram i kommunstyrelsens ledningsutskott som dissade idén.

Leif Jönsson berättar att han börjat tröttna på att ”bollas runt” bland tjänstemän i Laholms kommun i jakt på svar som aldrig tycks komma.

– Vi har varit på sex möten, men hela tiden har det varit olika tjänstemän. Nu blir det inget stort servicehus och det förstår jag inte heller varför man skulle bygga då campingen inte varit fullbelagd de senaste åren.

Det är väldigt enkelt för oss. Det räcker med vanliga duschar och toaletter för herrar och damer och en handikapptoalett. Vi behöver inget stort schabrak.

Vad arrendatorerna vill ha är en enkel servicebod inne på campingområdet där gästerna kan sköta hygienen. Vad en sådan bod skulle kunna kosta är oklart, men klart fjärran från det nedskjutna 4,2-miljonersalternativet.

– Det är väldigt enkelt för oss. Det räcker med vanliga duschar och toaletter för herrar och damer och en handikapptoalett. Vi behöver inget stort schabrak, säger Leif Jönsson.

I en skrivelse till Laholms kommun säger campingvärdarna att de kan tänka sig ett mer än fördubblat arrende så länge det finns en servicebod på campingområdet förutsatt att arrendeavtalet blir tre år eller längre.

Men klockan tickar. Utan beslut från kommunen – ingen camping 2020. Svarsdeadline är satt till 31 januari nästa år.

– Får vi inget svar innan dess så kommer vi inte att öppna campingen igen, säger Leif och berättar att han dagligen får mejl och telefonsamtal från gäster som vill boka plats på den lugna skogscampingen till nästa säsong.

– Det är en sträng situation. Det är en underbar camping och jag och Ulrika kämpar för våra gäster som älskar att vara här och vill komma tillbaka. Men vi kan inte ge gästerna svar innan vi vet hur det blir. Det går inte att driva en camping utan duschar och toaletter.

Publicerad 14 November 2019 10:30